Gretzky: ”Elias är vad som behövdes efter tvillingarna Sedin”

avMattias Karlsson

Tre svenskar toppar NHL:s rookieliga.

Den största genom tiderna hyllar de blågulas framfart.

– Elias Pettersson har varit fantastisk i Vancouver, det är precis vad staden behöver efter att tvillingarna slutade spela, säger Wayne Gretzky till Hockeynews.

Elias Pettersson, 20, i Vancouver Canucks toppar NHL:s rookieliga överlägset.

Rasmus Dahlin, 18, i Buffalo Sabres och Andreas Johnsson, 24, i Toronto Maple Leafs följer därefter.

Hockeynews har pratat med Wayne Gretzky om Elias Pettersson och Rasmus Dahlin.

– NHL är en så bra liga och det är alltid spännande när vi får in nya, unga killar som kan göra skillnad – det är ingen tvekan om att båda två har gjort det. En av dem spelar back (Dahlin) och det är tufft att vara back och komma in som en ung kille, säger Wayne Gretzky till sajten.

1 av 3 | Foto: Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Wayne Gretzky hyllar Elias och Rasmus.

”Bra för sporten”

Tvillingarna Daniel och Henrik Sedin slutade i kanadensiska värtkustlaget Vancouver Canucks 37 år gamla efter förra säsongen.

– Pettersson har varit fantastisk i Vancouver, det är precis vad staden behöver nu när tvillingarna (Sedin) bestämde sig för att sluta. Nu har fansen fått något att jubla över och verkligen leva upp kring matcherna, det är alltid bra för sporten att nya unga killar kommer in så här i ligan, säger Wayne Gretzky.

Den kanadensiske hockeylegendaren har hunnit bli 58 år och är bland annat delägare i Edmonton Oilers organisation.

Gretzky gjorde 3239 poäng (1016 mål och 2223 assists) på 1695 matcher i NHL och Stanley cup, det är överlägset mest genom alla tider.

Som rookie i Edmonton Oilers säsongen 1979–1980 gjorde han 137 poäng (51 mål och 86 assists) under grundserien – med det delade han förstaplatsen i den totala poängligan och siffrorna är rekord för en förstaårsspelare.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM