Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskans svar på serieutredningen

avJonathan Nilsson

SHL har ställt sig bakom ensamutredarens förslag som skulle innebära direkt upp- och nedflyttning mellan SHL och hockeyallsvenskan.

Nu svarar hockeyallsvenskan på förslaget med en rad invändningar.

De vill exempelvis behålla möjligheten för två lag att gå upp till SHL där en plats är garanterad.

Den 23 november förra året presenterade Svenska ishockeyförbundets ensamutredare Ola Lundberg sitt förslag till ett nytt seriesystem för SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Kort sammanfattat gick det ut på att:

Lag 13 och 14 i SHL ska mötas i en sjumatchersserie där det förlorande laget åker ut direkt och det vinnande hänger kvar.

Upplägget kommer vara detsamma i hockeyallsvenskan, och de tio bästa lagen spelar ett slutspel där vinnaren får en plats i SHL.

Hockeyettan går ner från 47 till 36 lag i tre serier, där de fyra bästa i vardera går till ett slutspel om en plats till hockeyallsvenskan.

Vill ha en kvalserie

SHL ställde sig i början av februari bakom förslaget. Nu presenterar hockeyallsvenskan sitt förslag – som skiljer sig väsentligt på flera punkter.

Hockeyallsvenskan motsäger sig en halvering av fönstret och vill att nuvarande två platser till SHL ska behållas där en plats är garanterad och den andra avgörs genom en kvalserie.

Ligan vill att den andra platsen till SHL avgörs genom en kvalserie mellan de fem bästa lagen i hockeyallsvenskan och ett lag från SHL. Utöver att ett slutspelsträd krockar med SHL-slutspelet menar hockeyallsvenskan att det ställer stora ekonomiska och logistiska krav på klubbarna.

”Då klubbar i HockeyAllsvenskan av ekonomiska skäl åker buss till skillnad från lagen i SHL som chartrar egna flygplan så leder det till problem med restiderna.” skriver ligan i ett uttalande.

Hockeyallsvenskan föreslår att kvalet till SHL ska spelas klart innan semifinalerna i SHL så att kampen om SM-guldet får stå ensamt i rampljuset.

”Säkerställer att hockeyn lever”

Med sitt förslag hoppas hockeyallsvenskan på att motverka att seriespelet blir en ”transportsträcka”.

”Med HockeyAllsvenskans förslag blir det spänning både i toppen, mitten och botten av tabellen i en enkel seriestruktur som är lätt att förstå för alla. Lag kommer ha fler möjligheter att kämpa om att ligga på rätt sida strecket” skriver hockeyallsvenskan.

Vidare föreslår de att hockeyettans lag i sin tur ska ha samma förutsättningar vid upp- och nedflyttning. Lag 14 åker ned direkt till hockeyettan, samtidigt som lag 12 och 13 spelar en femmatchersserie där förloraren kvalar mot lag från hockeyettan.

”HockeyAllsvenskans förslag utökar rörligheten, ger varje slutspel plats i rampljuset, fungerar rent logistiskt, ger bättre ekonomiska förutsättningar och bättre överblick över kostnaderna samt säkerställer att hockeyn lever och engagerar över hela landet.”

Det slutgiltiga beslutet ska fattas den 15 juni på förbundsmötet.

Förändringarna kan tidigast genomföras säsongen 2020/2021.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM