Brännströms sköna NHL-debut: ”Riktigt kul”

Hyllas av experterna – se höjdpunkter från debuten

avJonathan Ekeliw

Supertalangen Erik Brännströms NHL-debut i natt blev succéartad.

19-åringen skrev inte in sig i poängprotokollet, men fick stort förtroende såväl offensivt som defensivt när Ottawa nollade St Louis på hemmaplan.

– Jag kände mig bekväm där ute, säger svensken till TSN efter 2–0-segern.

Jumbon Ottawa Senators bytte bort storstjärnan Mark Stone till Vegas Golden Knights för några veckor sedan, och den stora pusselbiten som gick i motsatt riktning var Sveriges lagkapten i vinterns JVM – jättelöftet Erik Brännström.

Nybyggande Senators förhoppning är att den unge smålänningen på sikt ska bli nästa blågula backgigant i klubben, efter att en viss Erik Karlsson lämnade inför säsongen.

Uppkallad samma dag

Brännström fick efter bytesaffären nöja sig med fortsatt spel i AHL inledningsvis – men i natt begick han debut i världens bästa hockeyliga, mot St Louis Blues på hemmaplan i Canadian Tire Center.

– När jag kom till träningen i Belleville (AHL-lagets hemstad) i morse berättade de att jag hade blivit uppkallad, så då var det bara att direkt köra upp till Ottawa i stället, säger Brännström till TSN.

På värmningen inför matchen blev han behandlad på sedvanligt rookie-vis. Även 23-årige Max Veronneau gjorde sin första NHL-match, och som traditionen bjuder fick den nya duon glida runt ensamma på isen en stund innan resten av laget klev på.

– Det gjorde mig lite nervös, säger Brännström med ett skratt.

– Jag var rädd att jag skulle ramla, men det gick bra. Jag njöt av den stunden!

När matchen väl kom igång såg den svenske 19-åringen inte ut att ha några som helst problem att hänga med i NHL-tempot. Brännström fick förtroende i såväl powerplay som boxplay, och kom totalt upp i drygt 17 minuters istid.

Foto: USA TODAY Network / Sipa USA
Erik Brännström i NHL-debuten.

Fick spela i slutminuten

Det blev inga poäng från debutantens klubba, men i matchens slutminut – när St Louis hade tagit ut målvakten och tryckte på för en kvittering – kastades han in på isen för att försvara Ottawa-ledningen.

Det gick bra, för i stället för 1–1 satte Chris Tierney slutresultatet 2–0 i öppen kasse. Det första Senators-målet, halvvägs in i matchen, prickades för övrigt in av Christian Wolanin.

– Jag kände mig bekväm där ute, säger Brännström om sin debut.

– Jag försökte bara att spela mitt spel. Det var riktigt kul att få göra sin första match i NHL, jag är glad att vara här nu och vi tog en väldigt skön seger.

Matchens lirare blev en annan svensk utsedd till, Anders Nilsson. Ottawa-målvakten höll alltså nollan och räddade totalt 35 skott.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM