Grönborg irriterad på domarna efter avgörandet

Gult hav fick se Tre Kronor tappa poäng

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Tre Kronor svajade – och mot Slovakien kom första poängtappet för laget i VM.

Efter avgörandet var förbundskaptenen Rikard Grönborg irriterad på domarna.

– De bör ju kunna regelboken tycker man, säger han till Sportbladet.

Det var ett gult hav av svenska fans som hejade fram Tre Kronor i jakten på lagets femte raka VM-seger.

Men Slovakien fick snabbt tyst på de svenska supportrarna när Tomas Jurco satte 1–0 efter 10 minuter.

Annars var den första perioden Sveriges och det blev både en kvittering av Dennis Everberg och ett ledningsmål av Gustav Nyquist innan de första 20 minuterna var över.

När Tre Kronors Jacob de la Rose sedan gjorde sitt första landslagsmål efter en fin framspelning av Adrian Kempe kändes segern nära.

Slovakien aggressivt

Men ett aggressivt Slovakien hade helt andra tankar.

Först kom en reducering i boxplay i den andra perioden och i den tredje perioden chockade Ladislav Nagy sedan ett lite osynkat Tre Kronor med sin kvittering.

– Det känns som att det har gått på räls innan, så vi behövde den här. Viktigt för vårt lag att genomleva det här, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg i TV3.

Matchen gick till förlängning och Sverige fick chansen att avgöra matchen i powerplay när Slovakiens Marek Daloga drog ner Gustav Nyquist med minuten kvar.

En passning från Mika Zibanejads till Rickard Rakell nådde inte fram men den slovakiska skridskon som stoppade pucken skickade istället in den i eget mål.

Det gula havet och de gula spelarna jublade – men då valde motståndarcoachen att ta en ”coach challenge” om en misstänkt offside på Sverige innan målet.

Grönborg irriterad på domarna

Domarna granskande det under en stund men dömde mål – och det hela upprörde förbundskaptenen Rikard Grönborg efter segern.

Domarna får nämligen inte ta en ”coach challenge” på overtime.

– Då blir det som det blir här nere. Hela publiken och allting jublar och så sabbar man den njutningen, säger han i TV3.

Till Sportbladet säger han:

– Jag kan inte förklara det. Det finns i regelboken att vi inte får ta en ”coach challenge” på overtime. Jag vet inte vad domarna tänker. De bör ju kunna regelboken tycker man.

Huvudpersonen Rickard Rakell tyckte att hela situationen kändes förvirrande.

– Det var någon som sa att man inte ens får utmana i overtime, så jag vet inte vad som var vitsen med det. Det kändes inte riktigt som att de hade någon koll. Oliver (Ekman-Larsson) åkte fram och frågade vad som hände och då sa ena domaren att han inte visste.

12 490 såg matchen i Royal Arena.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!