Unikt VM-uppdrag för Skellefteå-bossen

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN. En norrlänning mitt i det ryska landslaget.

Som en av få utländska ledare genom tiderna har Lasse Johansson fått förmånen att jobb med ryska landslaget.

Nu ställs han mot Sverige i en VM-turnering:

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på att det är just Sverige, men jag gillar att vinna – oavsett vilket lag jag tillhör, säger Lasse Johansson.

Tre Kronor och Ryssland ställs mot varandra i den avslutande gruppspelsmatchen. En duell mellan två tungviktare som också avgör striden om gruppsegern.

Nu ställs svenska spelare och ledare inte bara mot den ryska björnen, utan också mot en svensk som numera ingår i den ryska ledarstaben.

– Lasse är en väldigt gedigen hockeymänniska. Kul han kan bidra där, och framför allt en kul erfarenhet för honom, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.

Lasse Johansson själv gör allt för att undvika uppmärksamhet. När Sportbladet springer på honom under Rysslands möte med Slovakien vill han först inte säga någonting om det laddade mötet med sitt hemland:. Efter en del övertalning säger han:

– Det är två bra lag som gör upp om förstaplatsen.

Dina känslor då, att ställas mot Sverige i en VM-turnering?

– Jag känner ju en del killar i laget. Jag har inte hunnit tänka så mycket på att det är just Sverige, jag har mest jobbat. Men jag gillar att vinna, oavsett vilket lag jag tillhör.

Vad säger du om Sverige så här långt i turneringen?

– De har spelat en fantastisk rolig hockey. Det är två lag som har producerat mycket mål så det blir säkert en rolig match för publiken.

Före detta Skellefteå-bossen Lasse Johansson har alltså bytt sida – från Skellefteå och Zürich till Rysslands Ishockeyförbund där han nu är konsult under VM.

– Jag har känt Roman Rotenberg i flera år. Det är via den kontakten som jag är här i Köpenhamn nu, förklarade Johansson tidigare för Sportbladet.

Han säger att han har munkavle gällande arbetsbeskrivning, arbetsmetoder, vad han gör på dagarna och hur han hjälper Ryssland.

Men Rotenberg, vice president för det ryska ishockeyförbundet och lagledare för landslaget förklarar Johanssons roll i en intervju på Ryska Ishockeyförbundets hemsida.

1 av 2 | Foto: Ryska Ishockeyförbundet
Lars-eye. Han sitter högt upp i hallen och övervakar den ryska björnen.

”Annan aspekt på hockeyn”

Lars Johansson är förste svensken i din ledarstab?

– Vi har pratat med Lars i tre år nu. Han är en coach som jobbar med de metodiska sidorna av ishockeyn. Han ger oss en alternativ åsikt. Han är proffsig och våra coacher får råd av honom och får även en annan aspekt på hockeyn. På matcherna jobbar Lars med den del av lagledningen som hanterar analyser.

Under matcherna och träningen är Johansson inte med spelarna. Han kollar in vad som sker från läktaren och kommer med feedback när så efterfrågas.

”Flyttar hem till mor och far sen”

Johansson själv stortrivs. Han bor med det ryska laget på lyxhotellet Tivoli i Köpenhamn och får en inblick i hur supermakten i ishockey jobbar med sina spelare, lagbygget och hur man lägger upp träningen.

– Avtalet gäller under VM. Sedan flyttar jag in i pojkrummet i Piteå. Hem till mor och far. Vi får se vad som händer då.

Han kommer från tränarjobbet i Zürich, som avslutades i förtid, 29 december, när klubbledningen bestämde sig för att byta ut Johansson och hans kollega Hans Wallson. 

Därefter vann Zürich mästerskapet i Schweiz för första gången sedan 2014.

En av Johanssons största hockeymotgångar. 

Ni som kan Johansson vet att han ledde Skellefteå till två SM-guld och fyra SM-silver och skapade en epok i svensk ishockey.

– Nu jobbar jag med det som jag tycker är roligast av allt, ishockey. Och jag mår bra också. Kan inte bli bättre. Trivs med laget och ledarna pratar bra engelska så språket är inget problem. Det enda jag kan göra nu är att jobba hårt hela dagarna och prestera. 

Och i kväll ställs han alltså mot Sverige i en VM-match.

Foto: Tomas Ros
Lars Johansson i samspråk med svenska lagledningen på VM i Köpenhamn.

Följ Tre Kronor bakom kulisserna hela VM!

Tv-höjdarna 10 maj 00:33
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM