”Klart det funnits olika uppfattningar”

avHans Abrahamsson

SHL valde att ställa sig bakom Ola Lundbergs utredning.

Men det har varit en hel del diskussioner på vägen fram.

– Direktnedflyttning har varit den svåraste frågan att enas runt, säger SHL:s ordförande Anders Källström. 

Ensamutredare Ola Lundbergs förslag på nytt seriesystem i svensk hockey kom i november. I morgon fredag är sista dagen för ligor och förbund att komma in med sina remissvar. 

I dag kom SHL med sitt utlåtande och där ställer man sig bakom Lundbergs utredning: 

– Det finns ingen i hockey-Sverige som har pratat med så mycket folk som Ola gjorde under förra året. Han har verkligen skannat av de synpunkter och inspel som finns. Jag tror alla har bedömt att det var en seriös utredning som presenterades, säger Anders Källström. 

SHL väljer att acceptera att det införs direkt upp- och nedflyttning och att kravet på åskådarantal i arenakraven tas bort: 

– Kvalitetsfrågan runt licensregelverket är den viktigaste frågan. Vi vill komma ur den lite olyckliga debatten om sittplatser i arenan, det är inte den viktigaste frågan. Det handlar om att ha bra kvalitet på arenan men också att göra bedömningar utifrån de förutsättningar som finns lokalt.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL:s ordförande Anders Källström

Det har varit svårast att enas om

Anders Källström medger att det har varit en resa för att komma fram till det här gemensamma uttalandet:

– Så är det alltid, det är 14 klubbar och 14 olika intressen. Men vi har verkligen försökt att definiera de viktigaste frågorna och kommit fram till en samsyn. Klart att det från början har funnits lite olika uppfattningar, men nu är vi enade och det känns givetvis väldigt bra. 

Den fråga som har varit svårast att enas runt för SHL-klubbarna har varit Lundebergs förslag att ett lag från SHL ska flyttas ner: 

– Det är en ganska stor förändring med direktuppflyttning från allsvenskan. Där har vi verkligen försöka hitta den gemensamma nämnaren eftersom allsvenskan ställer sig bakom det här. Kan vi bidra med med att få en samsyn i svensk hockey gör vi det, säger Källström som gillar det nya kvalsystemet: 

– Nu får vi en ökad transparens att folk förstår hur det ska gå till, för det har varit ett väldigt krångligt system för uppflyttning. Nu blir det ett kvalspel från allsvenskan som liknar SHL:s modell, det tror jag har väldigt många fördelar för allsvenskan, säger Anders Källström. 

ARTIKELN HANDLAR OM