Nu väntar deras största match någonsin

avPer Bjurman

Publicerad:

SAN JOSE. Det har aldrig spelats en större hockeymatch i St. Louis än den som väntar natten till onsdag.

Men de rutinerade bluesmännen försöker tona ned betydelsen av dramat som kan skicka dem till första Stanley Cup-finalen på nästan 50 år.

– Vi har hela säsongen varit väldigt bra på att bara fokusera på uppgiften vi har framför oss och så gör vi nu också. Det är bara en hockeymatch vi ska försöka vinna, säger Alex Steen.

Förutsättningarna inför den sjätte matchen mellan Blues och Sharks i Enterprise Center på tisdag (natten till onsdag, svensk tid) är glasklara:

Vinner Blues avgör de serien, blir klara för klubbens första final sedan 1970 och har chansen att bryta den längsta mästerskapstorkan i hela ligan.

Dessutom:

En lång räcka ärrade veteraner – med just Alex Steen i spetsen – skulle efter decenniers väntan äntligen få göra sitt första finalframträdande.

1 av 2 | Foto: Josie Lepe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Men nej, det går ändå inte att få dem att tala om den stundande matchen som den största någonsin.

– Nej, det tänker vi inte på, klargör Steen efter söndagens 5-0-seger i Sharktank.

– Vi har hela säsongen varit väldigt bra på att bara fokusera på uppgiften vi har framför oss och så gör vi nu också. Det är bara en hockeymatch vi ska försöka vinna.

Landsmannen Oskar Sundqvist instämmer: 

– Det gäller att inte sväva iväg, tror jag. Vi måste veta varför vi vann med 5-0 idag och fortsätta likadant.

Ja, ingen kan i alla fall förneka att det såg väldigt bra ut för Blues under söndagens drabbning.

– Nej, ja. I första bytet fick de ett bra läge. Efter det kom vi in i matchen på ett bra sätt och började spela vårt spel. Att göra det har varit vårt fokus hela serien och nu, så, ja, det var en väl genomförd insats i 60 minuter, fortsätter Steen.

Kedjan de båda blågula krigarna bildar med ryssen Ivan Barbashev svarade för en ny kanonmatch och låg bland annat bakom 1-0-målet – inpiskat av just Sundqvist.

– Vi jobbar hårt och har bra kemi och tycker om att spela med varann. Men framförallt har vi bra tempo i linan, menar Alex.

– ”Sunkens” styrka? Både han han och Barbashev är väldigt allround. De spelar fysiskt när de behöver men ligger alltid rätt i banan och ser till att vi är nära varandra. Givetvis är det kul att vi får så mycket förtroende, man vill ju lira så mycket som möjligt.

En annan som får stort förtroende är Jaden Schwartz, som stod för ett nytt hattrick under söndagen.

– Han har väl gjort mer mål i slutspelet än i grundserien, tror jag. Kul att se, han är väldigt viktig för oss och nu har det verkligen släppt för honom, konstaterar ”Sunken”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL