Raseri efter beslutet: Alla är i chock

Damkronorna fick beskedet – timmar före SDHL-premiär

Ett par timmar före SDHL-premiären förstod Damkronorna att deras kommande turnering var inställd.

Stjärnorna är rasande på förbundets beslut och sättet det förmedlats på.

– De bajsar på damhockeyn, säger talespersonen Erika Grahm, 28.

När Erika Grahm svarar i telefon är det fyra timmar till SDHL-premiär. Hennes Brynäs ska möta Göteborg, hon borde vila, men det går inte.

I går avstod Damkronorna från att skriva under ett avtalsförslag från Svenska ishockeyförbundet. De ville förhandla vidare.

I dag ställde förbundet in fyrnationsturneringen i Luleå som skulle ha spelats mot topplagen Finland, USA och Kanada i november.

– Det känns för jäkligt. Bättre sparring kunde inte våra damkronor få, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

”Alla är i chock”

Erika Grahm talar för hela sitt landslag när hon vädrar besvikelsen över det inträffade. För tydlighetens skull högläser hon ur en meddelandetråd mellan spelarna:

– Herregud vad gör de? Idioter! Man är inte förvånad. Är de sjuka i huvudet? Respekten – var är den? Jag är besviken. Satan. Så otroligt besviken.

Låter det så mellan er?

– Ja. Vi är en grupp som är kärnan, som har varit med länge. Alla är i chock.

Vad är mest upprörande?

– Att de kommer med beskedet i dag. Det är SDHL-premiär och en jävla skjuts med publik och sponsorer. Det är ett positivt rus runt SDHL, men då går de och bajsar på damhockeyn.

Hur är er relation med Tommy Boustedt?

– Frostig.

Ville ha några dagar

Enligt Grahm var det främsta skälet till landslagets strejk att bemötas med mer respekt från sitt förbund. Slippa den tärande känslan av att vara undanskuffade. Ett par steg på vägen vore ersättning för förlorad arbetsinkomst, en särskild samlingsersättning samt tillräckliga försäkringar under landskamper. Detta menar förbundet är ligan SDHL:s ansvar att tillhandahålla, vilket spelarna inte håller med om.

Därtill önskar Damkronorna en mindre bonus för att ta sig tillbaka till A-VM, som de åkte ur i april.

I onsdags förhandlade parterna.

– Vi fick ett förslag som var i stort sett samma som det vi haft innan. De gav oss 24 timmar för att bestämma om vi ville spela turneringen över huvud taget, vilket var svårt eftersom vi behövde diskutera innehållet. Vi ville återkomma med ett avtalsförslag och trodde att vi skulle få tid till det. De kunde ha gett oss några dagar, säger Erika Grahm.

Vad var skillnaden i det nya förslaget gentemot det förra avtalet?

– De skulle låta oss ha mer inflytande genom att starta en grupp mellan spelare och förbund. Där skulle vi prata om resor och upplägg. De la också in en medaljbonus för OS och VM, vilket var jävla lätt för dem att skriva in. Vi spelar ju inte i A-VM, så den är ändå inte aktuell.

”En liten, symbolisk summa”

– Vi vill ha en bonus för att nå A-VM. En liten, symbolisk summa som en signal att förbundet tycker att det är viktigt att vi går upp. Vi hoppas att de ska tycka att det är lika viktigt att vi är världsledande som att pojk- och herrlandslag är det.

Och det fick ni inte?

– På ett första möte lät det inte omöjligt. Klart att vi ska ordna det. Det lät som att vi var överens att det var en bra morot. Men de totalströp den bonusen.

Och nästa steg?

Förhandlingarna mellan förbundet, spelarfacket Sico och damligan SDHL pågår alltjämt, men Erika Grahm vet inte vad hon ska tro. Dagens besked var en armbåge i magtrakten, hon har svårt att se bortom den akuta besvikelsen och har dessutom en premiär att lira.

– Det enda vi vill är att samlas och spela i landslaget. Jag sa senast i morse att vi såg fram emot turneringen, för det är det roligaste som finns, att vara borta och köra. Men vi behöver uppbackning. Vi ville verkligen lösa allt och spela på hemmaplan i Luleå, som är drivande i damhockeyn. Vi hade sett fram emot det allihop, säger Grahm.

Tommy Boustedt menar att en bonus för avancemang till VM:s A-grupp inte är aktuellt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!