De galna siffrorna bakom Mats Sundins succé

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Mats Sundin avslöjar hemligheterna bakom den framgångsrika ishockeykarriären.

Det handlar om förutsättningarna med spontanidrott, bandy och farmor i mål.

Sveriges bästa poänggörare i NHL genom tiderna visar i Sportkanalen-programmet Wikegård vs Mats Sundin upp garageuppfarten i Sollentuna som fostrade honom.

Efter att den långa ishockeykarriären tog slut 2009 har Mats Sundin varit privat och synts ytterst lite i offentliga sammanhang.

Den storväxte högerskytten med nummer 13 på ryggen är en av våra allra mest framgångsrika ishockeyspelare genom tiderna.

Nu sluts cirkeln när 49-åringen visar upp barndomshemmet och omgivningarna under uppväxten i den lantliga miljön i Sollentuna norr om Stockholm.

30 timmar spontanidrott

Vid den lilla sjön Ravalen nedanför den branta backen från huset tog han sina första skridskoskär.

Här spelade han med bröderna Patrik och Per samt pappa Tommy – barnen och familjerna i området samlades ute på isen.

Skridskorna togs på hemma i huset och så sprang de ner till sjön med skydden på och höll på där ute hela dagen, det var tillräckligt nära hem för att mamma skulle kunna kalla till maten.

– Jag vet att Markus Näslunds pappa gjorde en djupdykning i om det fanns några paralleller när det jag gällde mig själv, Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Markus Näslund. Han la några månader på det och kom fram till att det fanns några saker som var gemensamt, en av de saker som stack ut var att vi hade 30 timmar spontanidrott i veckan. De där 30 timmarna i veckan är otroligt mycket lek. I ganska tidig ålder så spelade och tävlade vi också med äldre, säger ”Sudden”.

De tre främsta svenska poänggörarna i NHL genom tiderna är: Mats Sundin, 1349 poäng, Daniel Alfredsson 1157 poäng, Nicklas Lidström, 1142 poäng.

Tvingade farmor vara med

I den långa backen utanför huset åkte de kälke, pulka och miniskidor – barnen kunde springa i tre timmar upp och ner.

Mats Sundin visar upp föräldrahemmet som är ett suterränghus som pappa Tommy har byggt själv, garagedörren har han nu målat om med ny färg efter alla nötande skott.

– Jag kommer speciellt ihåg när vi hade min farmor här. På den tiden var barn ute – det var match här, det var sex, åtta, tio ungar i olika åldrar. Märta kom ut, vi hade inte målvakt, så vi sa ”du måste ut och ställa dig i mål”. Farmor stod i målet, hon var nästan 80 år. Vi sköt inte puckar på henne, men det var tennisbollar och allt möjligt på henne, säger Mats Sundin.

Tackar bandyn

Lite längre bort ligger Sollentunavallen idylliskt vid vattnet, här finns bland annat en bandyplan och på den tiden en utomhusrink där han började spela organiserad hockey.

Väggen på den senarebyggda ishallen pryds nu av en stor bild på Mats Sundin.

– Jag har även spelat bandy här som ungdom, jag tror att det började ganska tidigt, i 12- eller 13-årsåldern fick jag en fråga om att vara med i IFK Sollentuna bandy. Efter någon träning där insåg jag att det var jäkligt roligt, när man tittar på den här isytan så var det ett fantastsikt sätt att utveckla min skridskoåkning och få dubbla istider mot om jag bara hade spelat ishockey. Jag blev otroligt duktig på att åka skridskor, bandyn var en del av det, säger Mats Sundin.

De förutsättningarna han summerar ihop för att lyckas med den framgångsrika ishockeykarriären är isen nere på sjön, en äldre bror som gillade spela ishockey och närheten till Sollentunavallen.

Sonen har börjat spela

Numera bor han i Djursholm i Danderyds kommun öster om Sollentuna.

Familjen består av frun Josephine samt barnen Bonnie, sju år, Nathanael, fem år, och Julian, tre år.

Mats Sundin med hustru Josephine 
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Mats Sundin med hustru Josephine 

– Mina barn är så små, mellankillen har börjat på skridskoskola – men om det är något jag har lärt mig så är det att barnen ska hålla på med något de tycker är roligt, för det är då man utvecklas. Passionen måste finnas där så vi får se var det tar vägen, det får de välja själva. Jag har inte rett ut än om han är rightare eller leftare, jag sätter klubben i handen på honom och jag vet inte ... men det ser ut som att han är leftare tror jag, säger Mats Sundin.

Wikegård vs Mats Sundin sänds på Sportkanalen i kväll torsdag den 13 februari klockan 21.30 och finns att se redan nu på C More.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!