Sebastian Hartmann: När jag såg allt blod fick jag tokpanik

Publicerad 2024-03-01

Hela arenan i Timrå höll andan när Sebastian Hartmann snittades av en skena och blödande föll ihop på isen. 

Nu berättar Timråforwarden om skräcksekunderna och den tuffa tiden efteråt. 

– När jag såg allt blod fick jag tokpanik, säger han.

Följ ämnen

Stora delar av Sebastian Hartmanns familj var på plats i Timrå i lördags för att se mötet med Växjö.

Pappa Göran fyllde år och totalt var det 15 personer i sällskapet på läktaren. Planen var hockey på eftermiddagen och middag på kvällen.

Men det som skulle bil en trevlig dag, och en spännande match, för släkt och vänner utvecklade sig i stället till rena mardrömmen. 

Med fem minuter kvar av första perioden hamnade Sebastian Hartmann i en duell med Brian Cooper. 

Växjöbackens skridskoskena träffade olyckligt Hartmanns underben och skar av hela vadmuskeln.

Spelarna på isen förstod direkt att något allvarligt hade hänt. 

– Det otäcka var att jag först kände att det blev varmt i hela benet. Jag tänkte direkt att jag brutit foten men sedan såg jag allt blod och då fick jag tokpanik. Det har hänt en del grejer på sistone med skenor mot halsen bland annat. Och min polare Emil Larsson fick en skridsko på handleden. Man kan förblöda på de där ställena. Det var en rädsla i sig, men nu gick det efter omständigheterna bra, säger Hartmann.

Opererades under söndagen

Bara dagar innan den otäcka olyckan i Timrå hade Örebros Emil Larsson fått underarmen uppskuren av en skena.

– Vi spelade ihop i Almtuna ett par säsonger och håller kontakten. Jag skickade en krya på dig-hälsning till honom när det hände och så drabbas jag strax efter, berättar Hartmann. 

Han fördes snabbt till sjukhus där han först syddes ihop under lördagskvällen och sedan opererades under söndagen.

Vadmuskeln är av och konvalescensen blir lång. Exakt hur lång hoppas Sebastian Hartmann få närmare besked om när gipset ska plockas bort om tio dagar. Tidigast i början av nästa säsong är den första prognosen. 

Den värsta chocken har släppt men besvikelsen över att missa slutet på säsongen och slutspelet finns där. Den mentala smärtan beskriver Hartmann som värre än den fysiska.

– Fysiska smärtan kommer och går lite, klart det är jobbigt, men det är mer det mentala som är tuffast. Nu ska det roliga igång och att spela slutspel igen har jag sett fram mot. Men jag får bita i det sura äpplet och komma tillbaka starkare. 

Sebastian Hartmann fick landslagsdebutera tidigare under säsongen och sågs som en av Timrås nyckelspelare i avslutningen av säsongen.

Tveksamt om han orkar gå på matchen

Brian Cooper var den förste som hjälpte Hartmann på isen och de har haft kontakt efteråt också: 

– Han skrev och skickade en hälsning, men det var en ren olyckshändelse. Han ska inte må dåligt över nått. Han hamnar säkert också lite i chock när han varit med i den här smällen, det tar säkert lite på honom också.

Timrå kämpar om att nå topp-6 och möter i morgon Skellefteå på hemmaplan. Om Sebastian Hartmann är på plats är tveksamt:

– Vi får se om jag pallar det, är lite dag till dag hur jag vaknar upp och sådär. Läkarna sa att jag ska ligga mycket med benet i högläge och jag vill vara noggrann med vad jag gör, säger Hartmann.