OS 2022 i Peking

Klart: Sara Grahn och Hanna Olsson missar OS

Av: 

Josip Ladan

HOCKEY

Damkronorna fortsätter att drabbas av coronarelaterade bortfall inför OS.

Nu står det klart att nyckelspelarna Sara Grahn och Hanna Olsson missar mästerskapet.

– Mentalt är det inte jättebra just nu, säger en nedstämd Grahn till Sportbladet.

Sedan tidigare har Damkronorna drabbats av två sena avbräck i OS-truppen.

Både Linnea Hedin och Emmy Alasalmi har lämnat positiva covidtest vilket gör att de ersätts av Modos Paula Bergström och HV71:s Linnéa Andersson, skrev det svenska ishockeyförbundet på Twitter i går.

Nu missar även Sara Grahn och Hanna Olsson OS i Peking.

”Fruktansvärt besviken, ledsen och arg”, skriver Grahn på Instagram och utvecklar för Sportbladet:

– Jag har gjort allt i min makt de senaste 2,5 veckorna för att skydda mig - jag har inte jobbat eller ens gått till matbutiken, säger hon besviket.

– Om det hade varit så att man åkt på influensa och varit däckad av den hade jag köpt det, men att missa på grund av en förkylning… Det är stor besvikelse. Mentalt är det inte jättebra just nu, särskilt eftersom det var min sista chans att spela OS, säger Sara Grahn.

”Ska köra skiten ur mig”

Det var under onsdagsnatten som Grahn kände av lite hosta, och när både snabbtest och PCR-test visade på positivt besked var det bara att kasta in handduken.

– Det är en pandemi vi lever i och det måste man respektera.

Regelverket säger att fyra negativa PCR-testsvar måste visas upp inom loppet av fem dagar för att komma in i Kina - i Grahns fall är man inte säkra på att hon kommer kunna uppfylla ovanstående.

Landslagschefen Olof Östblom berättar att det görs ”konstanta avvägningar” och att man har stor förståelse för spelarnas besvikelse. Osäkerheten kring förutsättningarna är däremot alldeles för stor - trots att det är relativt gott om tid inför OS-starten.

– Vårt ansvar blir i slutändan att ge laget så bra förutsättningar som möjligt, både sportsligt och logistiskt. Varje enskilt fall avvägs individuellt, men även om man skulle testa negativt inom den här tidsramen så är det sju timmars tidsskillnad och i princip inga reguljärflyg som går till Kina. Allt bygger på att det är en pandemi och att vi åker nästan så långt som det går från Sverige, säger Olof Östblom.

För Sara Grahn väntar ett OS i tv-soffan.

– Jag har varit där i så många år så det kommer bli tufft att se det från sidan, men jag önskar tjejerna ett stort lycka till. Särskilt till Emma Söderberg som kommer visa alla vilken bra målvakt hon är.

Grahn och Olsson ersätts av AIK:s Agnes Åker och Luleås Linn Peterson.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

OS 2022 i Peking

LÄS VIDARE

Nyhetsdokument: Falska ryktet sätter skräck i stjärnorna

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OS 2022 i Peking

Damkronorna

Sara Grahn (hockey)

Vinter-OS