SHL döms ut: ”Nära en ekonomisk kris”

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYÅ N

SHL går mot en ekonomisk kris.

Det konstaterar konsultjätten EY, enligt Dagens Industri.

– Affärsmodellen i SHL är inte sund, säger EY:s Mikael Bergsten.

I helgen drar SHL-säsongen 2017/2018 igång.

Men förutom kampen om SM-guld, slutspel och nedflyttning pågår den ständiga kampen mot ekonomin.

Nu kommer en rapport från konsultjätten EY – kallad ”Hur mår svensk elithockey?” – där det ringer varningsklockor mot SHL-klubbarna.

– Affärsmodellen i SHL är inte sund, säger EY:s Mikael Bergsten enligt Dagens Industri.

”Spel med hög insats”

I rapporten går att läsa att SHL omsatte närmare 1,8 miljarder kronor förra säsongen – en ökning med 6 procent eller 105 miljoner kronor jämfört med säsongen innan.

Och trots att publiksnittet sänktes visade nettoomsättningen en ökning med fyra procent tack vare tv-pengar och sponsoravtal.

Men i rapporten framgår även att nästan hälften av alla SHL-klubbar har löpande kostnader som överstiger de återkommande intäkterna. Samtidigt minskar klubbarna det egna kapitalet.

– Det är ett spel med hög insats, där du vinner allt eller förlorar allt. Nästan hälften av klubbarna går med förlust och det är en trend som ökar. När mer än hälften av en bransch går med förlust måste något göras, säger Mikael Bergsten.

Elitlicenskraven skärps

Och konsultjätten flaggar därför för stora ekonomiska problem när elitlicenskraven, inom fem år, skärps från fyra miljoner i eget kapital till tio miljoner kronor från och med säsongen 2021/2022.

– Frågan är om de klubbar som visar ett negativt rörelseresultat i kombination med ett minskat eget kapital kommer att klara licenskraven, säger Carlos Esterling, auktoriserad revisor och medförfattare till rapporten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM