NHL-spelarna har överlämnat sig till polisen

Publicerad 2024-02-05

Samtliga fem spelare från Kanadas junior-VM-lag 2018 som åtalas för sexuellt övergrepp har överlämnat sig till polisen.

En av spelarna står dessutom inför ytterligare ett åtal.

För knappt två veckor sedan överlämnade Alex Formenton sig till polisen i London, Ontario.

Nu har även de fyra NHL-spelarna Dillon Dubé, Cal Foote, Carter Hart och Michael McLeod från Kanadas junior-VM-lag 2018 överlämnat sig till polisen. De åtalas misstänkta för sexuellt övergrepp på en ung kvinna.

McLeod står dessutom inför ytterligare ett åtal ”som medverkade till brottet”, bekräftade Londonpolisen på måndagen.

Michael McLeod, Carter Hart, Dillon Dube och Cal Foote.

”Vill be uppriktigt om ursäkt”

På en presskonferens under måndagen uttalade sig polisen:

– Jag vill, från hela Londonpolisen, uppriktigt be om ursäkt till offret och hennes familj för den tid det har tagit från anmälan (i juni 2018) till att komma hit vi är i dag. Det ska inte ta så lång tid. Inget offer till sexuellt övergrepp ska behöva vänta så här länge, säger chefen för Londonpolisen Thai Truong.

Enligt Truong kommer frågan om varför det har tagit så lång tid att bli en del av rättegången.

– Det är opassande för mig att säga något om varför det tagit så lång tid nu.

De fem hockeyspelarna ska ha träffat offret på en bar i London, Ontario efter ett evenemang med Kanadensiska hockeyförbundet. Övergreppet skedde senare på ett hotellrum.

Alex Formenton.

Skjutit fram rättegången

Åtal väcks mer än ett år efter att Londonpolisen återöppnade sin utredning om det påstådda händelseförloppet. En första utredning inleddes sommaren 2018 och avslutades i februari 2019 utan att några åtal väcktes.

Advokaterna till samtliga misstänkta spelare deltog på presskonferensen, via länk. Sedan tidigare har de i uttalanden sagt att deras klienter hävdar sin oskuld. Ingen av de misstänkta spelarna var närvarande.

Londonpolisen har fått olika nivåer av samarbete från andra medlemmar av JVM-laget 2018, som vann guld, i utredningen. Kanadensiska hockeyförbundet skriver i ett uttalande:

”Vi har samarbetat fullt ut med Londonpolisen under hela deras utredning och vi är engagerade i att fortsätta stödja den rättsliga processen”.

Rättegången har skjutits fram till 30 april.

Följ ämnen i artikeln