Robin Lehner försatt i personlig konkurs

NHL–proffset Robin Lehner, 31, är försatt i personlig konkurs.

Stjärnan har inte betalat tillbaka en skuld på drygt fem miljoner kronor.

– Det här beslutet kommer givetvis att överklagas, säger Lehners advokat Clas Jörgensen till Sportbladet.

Robin Lehner ansöker om konkurs i USA

Det var i onsdags förra veckan som domen fastställdes i Nacka tingsrätt. Robin Lehner, som tillhör Vegas Golden Knights, ingick under 2016 ett borgensåtagande avseende ett lån om 2,5 miljoner kronor för ett företag som bland annat använt pengarna till ett asylboende.

Bolaget har inte betalat tillbaka pengarna enligt avtal, vilket tvingat långivaren att vända sig till Robin Lehner. Stjärnan har, enligt domen, inte täckt skulden och därmed inte fullföljt sitt borgensåtagande.

PLUS: Axelssons betyg: Så bra är hockeyexperterna

Långivaren bestämde sig då för att ta fallet till rätten.

– Min huvudman har en lagakraftvunnen tredskodom mot Lehner, säger långivarens advokat Jonas Edward.

En tredskodom innebär att en tvist avgörs helt i enighet med kärandens yrkanden då den andra parten inte infunnit sig till förhandlingen.

Lehners skuld: 5 miljoner

Långivaren ansökte till slut om konkurs för Robin Lehner.

– Förhoppningen var att Lehner skulle göra rätt för sig genom att betala skulden, men det har inte skett trots flera försök, säger Jonas Edward.

Clas Jörgensen, nytt ombud för Lehner i ärendet, berättar att beslutet kommer att överklagas.

– För mig verkar det helt uppenbart att Robin Lehner inte är på obestånd. Han har tre år kvar av ett kontrakt värt totalt ungefär 150 miljoner kronor och har en betalningsförmåga, säger Clas Jörgensen.

– I en obeståndsbedömning ska man ha ett framåtblickande perspektiv och det känns helt uppenbart att han har haft möjlighet att betala det här. Därför ska han inte försättas i konkurs.

Undersöker möjligheter

Lehner har, enligt domen, betalat tillbaka en halv miljon av skulden, men inte resterande del av summan. Lånet har en årlig ränta på 30 procent och den totala skulden är nu på drygt fem miljoner kronor (uppgifter från Kronofogden).

– Enligt Robin Lehner har borgenären ifråga redan blivit kompenserad. Tredskodomen har meddelats trots att Robin inte fått del av handlingarna och målet har inte sakprövats. Vi utreder för närvarande vilka rättsliga åtgärder som kan vidtas. Jag kan därför inte lämna ytterligare kommentarer.

Företaget som Lehner ingått ett borgensåtagande för försattes i konkurs 2018.

Målvakten opererade höften för en tid sedan och är enligt advokaten på rehabläger.

Under 2020 skrev Lehner på ett femårskontrakt med Vegas Golden Knights.

Sportbladet har vid upprepade tillfällen sökt Robin Lehner och ansvariga för företaget utan framgång. Enligt Clas Jörgensen är stjärnan på rehabläger efter operationen och därför svår att nå.

Robin Lehner.
Robin Lehner.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN