Lärking svarar på Leksands kritik

HOCKEY

”Perra” Johnsson reagerar starkt och Jon Knuts säger att situationsrummet använder en tombola i sitt jobb.

Nu motiverar Christer Lärking, ansvarig för situationsrummet, beslutet kring det omdiskuterade målet – och svarar på kritiken.

– Det beror på vilken färg man har på ögonen, säger han.

1 av 2 | Foto: TT

Leksand hade hämtat upp 0–3 till 3–3 på Hovet och gick också för ett avgörande.

I stället var det Djurgården som avgjorde mötet – med ett omdiskuterat mål.

Daniel Brodin stod i målgården och tryckte in 4–3-pucken och efter en lång videogranskning godkändes målet.

Det fick Leksand att reagera minst sagt starkt.

Direkt efter matchen konfronterade tränaren ”Perra” Johnsson domaren Mikael Andersson och ville ha en förklaring.

– Jag frågade bara hur han uppfattade det. Han förklarade grundligt att det inte är domarna på isen, utan situationsrummet som bedömer situaitonen, säger Johnsson.

”Är en tombola”

– Med tanke på vår historia känns det tveksamt. Situationsrummet är inte rättvisa mot Leksand och det står jag för. Jag är inte nöjd, fortsätter Leksandstränaren.

Jon Knuts var också upprörd över beslutet.

– Jag begriper inte regeln. Det är väldigt oklart. Det känns som att de (situationsrummet) har en tombola och drar en boll.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är bara besviken, fortsätter han.

När Sportbladet når Christer Lärking, ansvarig för SHL:s situationsrum (även kallat War Room) bemöter han kritiken från Leksand.

– Det beror ju på vilka färger man har på ögonen, säger han om Johnssons påstående att de inte är rättvisa mot Leksand.

Ger sin motivering

Publiken på Hovet – och framför teven – fick ta del av samma reprisbilder som Situationsrummet granskade målet från, och Lärking motiverar beslutet:

– Spelaren står först utanför målgården, har ingen kontakt med målvakten och han stör heller inte målvakten i målgården senare. Pucken tar på skridskon och sedan slår han in den med klubban. Så det var ingen spark heller.

Är ni hela tiden säkra på att rätt beslut görs?

– Spelarna måste lita på att systemet fungerar. Om vi känner själva att vi tagit fel beslut någon gång så skulle vi gå ut och säga det.

FAKTA

Fler röster om målet

Daniel Brodin, Djurgårdens målskytt

– Jag ser att Urbom ska skjuta och när skottet kommer ser jag att pucken ligger bakom målvakten. Jag tycker inte att jag stör målvakten.

– Många mål har ju dömts bort så man har ingen aning när domarna står och ringer. Man kan tycka att det är fler solklara mål än det här som har dömts bort.

– Jag tror att besluten jämnar ut sig i längden. Men samtidigt tycker jag att vi borde få klart för oss vad som gäller. Det måste få vara kamp framför målet.

Henrik Haukeland, målvakt i Leksand:

– Så länge de är konsekventa så spelar det ingen roll. Det är en jättesvår situation, men han (Brodin) hindrar mig från att ta pucken. Samtidigt är båda i målgården. De dömde så här nu och det får vi godta.

– Som målvakt vill jag ju inte att det ska bli mål, men det här var en 50/50-situation. Jag trodde faktiskt att det inte skulle bli mål.

Stefan Nyman, assisterande tränare i Djurgården:

– Jättesvårt för mig att säga något om situationen. Men vi har alla möjliga redskap för att ta reda på om det är mål och vi får lita på att det är en korrekt bedömning.