Lindriga domar efter skandal-match

HOCKEY

MORA. Alla spelare, utom de två reservmålvakterna, visades ut när Åkers/Strängnäs mötte Flemingsberg i Stockholms J18-serie.

Nu har domen kommit efter tidernas skandalmatch.

– Beslutet blev att båda klubbarna ska inkomma med handlingsplan och tidsplan för sitt värdegrundsarbete, säger Peter Andersson, på Stockholms Ishockeyförbund.

4 december 2016.

Andra advent.

En till synes vanlig match i J18-serien i Stockholm.
Åkers/Strängnäs mot Flemingsberg där gästerna vann med 5–0.
Matchen blev inte historisk av det.
Men av det som hände vid slutsignalen.

Alla visades ut

När juniorerna skulle tacka varandra efter matchen så slutade det med att alla hamnade i gruff med varandra.
Totalt kaos.
Och huvuddomaren såg ingen annan utväg än att dela ut matchstraff till samtliga på isen, förutom de två reservmålvakterna.
– Jag och vår materialare hoppade in på isen och sa åt pojkarna att sära på sig. Det startade med en putt vid avtackningen och sedan lite knuffar och puttar. Jag tycker inte att det var så allvarligt och ingen gjorde sig illa. Tjafset slutade ganska snabbt i Åkers Ishall, säger Fredrik Strandfeldt, tränare i Flemingsberg.

871 utvisningsminuter, 33 matchstraff varav tre av dem kommer leda till avstängning framöver. Det kan vara svensk rekord där alla på isen, utom två målvakter, blev utvisade.

Båda lagen anmäldes till disciplinkommittén.

”Ska inkomma med handlingsplan”

Nu har domen kommit från Stockholms Ishockeyförbund och Region Öst.

– Beslutet blev att båda klubbarna ska inkomma med handlingsplan och tidsplan för sitt värdegrundsarbete, som Åkers/Strängnäs delvis bifogade i sitt yttrande, säger Peter Andersson på Stockholms Ishockeyförbund och fortsätter.

– Region Öst ser allvarligt på det som skett, och kommer att följa upp det arbete som klubbarna ålagts gällande sitt värdegrundsarbete.

En anledning att spelarna fick hyfsat lindriga straff är deras låga ålder, 15–18 år.

– De är under utbildning, och med all info sammantaget så tyckte man att detta var det bästa beslutet, att framgent jobba med dessa frågor, menar Peter Andersson.