”Vi hann säga att vi älskade varandra”

Ekman-Larsson tillbaka efter familjetragedin

Oliver Ekman-Larsson.
Oliver Ekman-Larsson.

Oliver Ekman-Larsson, 25, kommer till VM.

Ett beundransvärt beslut med tanke på den svåra säsong som han gått igenom med mamma Annicas tragiska bortgång.

– Mamma ville att jag skulle spela vidare, både i Arizona och i Tre Kronor. Jag gör det här för att få lite terapi också, säger landslagsbacken.

Oliver Ekman-Larsson, här i köket hemma hos sina föräldrars hus, Annica Ekman och Patric Larsson år 2015.
Oliver Ekman-Larsson, här i köket hemma hos sina föräldrars hus, Annica Ekman och Patric Larsson år 2015.

Tre Kronor ser ut att få ett mycket starkt lag till VM i Köln.

Elva NHL-svenskar har tackat ja och på backsidan kan förbundskapten Rickard Grönborg bland annat mönstra World Cup-backar som Anton Strålman, Victor Hedman och Oliver Ekman-Larsson

För Oliver blir VM:et speciellt.

Första mästerskapet utan att mamma Annica är med, varken plats i Tyskland eller framför teven hemma i Småland. Olivers största fan avled efter sviterna av cancer i våras. En seg kamp mot den hemska sjukdomen som hon till slut förlorade, 51 år gammal.

– Har varit en speciell säsong. Minst sagt. Arizona spelade hyfsat första delen av säsongen, men vi har saknat jämnhet. För min egen del har det gått okej, med tanke på vad jag och min familj gått igenom, säger Oliver.

”Ingen kul säsong”

Arizona var aldrig nära att gå till slutspel.

Och Oliver har haft tankarna på annat än ishockey under långa stunder. 

– Nej, det här var ingen kul säsong. Jag var faktiskt hemma i februari och träffade mamma en sista gång. Jag åkte hem och var i Tingsryd i två dagar. Det var skönt att kunna vara hemma lite och stötta familjen. Det blev sista gången som jag såg henne och vi hann utbyta fina ord. Vi sa att vi älskade varandra och hon ville även att jag skulle åka tillbaka till Arizona för att slutföra säsongen, men det blev inte så till slut. Arizona har ställt upp jättebra för mig och de sa att jag kunde åka hem när jag ville och jag fick även avsluta säsongen när jag ville. Jag måste även tacka alla fans som visat sin uppskattning på olika sätt. Värmer enormt och jag har inte haft tid att ge dem ordentligt med credd. 

Familjen Ekman-Larsson är en tajt liten grupp. De har varandra, Tingsryd och ishockey som gemensam nämnare.

Och för Oliver har Annica – som skulle ha fyllt 52 år i maj – varit den där härliga hockeymamman som lagat mat, skjutsat till träningarna och försökt att vara behjälplig vid viktiga beslut.

– Ja, det var faktiskt mamma som tyckte att vi skulle åka till Leksand en gång i tiden och se vad de hade att erbjuda och med facit i hand var det beslutet att flytta till Dalarna viktigt för min karriär.

När Sportbladet pratar med Oliver är han i Tingsryd. Har precis tränat fys och han har även tagit beslutet att spela i VM i Köln, trots det som han gått igenom.

– Jag ser det lite som terapi. Att få hänga med grabbarna och spela ishockey igen. Sedan ville mamma att jag skulle spela ishockey så mycket som det bara går. Hon ville inte att jag skulle sitta med henne och hon tyckte inte att jag gjorde någon nytta vid sjuksängen.

Vill hedra sin mamma

Han har gått igenom en fas där han stängt ute det mesta av livet. Bara varit för sig själv, pratat med anhöriga och knappt svarat i telefon. En viktig tid för att sörja.

Nu är han redo för nästa steg. Livet måste börja rulla igång igen.

Ett sätt att hedra sin mor, som kämpade för livet i tio år och vägrade ge upp.

– Ja, hennes vinnarskalle hade jag gärna velat ha. Hon var så mentalt stark. Det kommer jag ta med mig nu. 

Han ansluter till Tre Kronor till lägret i Stockholm i början av nästa vecka.

Sugen på ishockey – igen.

Sugen på framgångar med landslaget – igen.

– Vi har en bra grupp i landslaget. Men det är en sak. Sedan gäller det att vi får ihop det. Och det finns andra nationer som vill vara med också. Det kommer att bli ett roligt VM i alla fall.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!