Läkarens råd: Tänk på att sluta, Crosby

avJarkko Päiväniemi

Sidney Crosby har drabbats av karriärens fjärde hjärnskakning.

Det borde få honom att tänka på om – inte när – han ska återvända till ishockeyn.

Det anser neurokirurgen Charles Tator på Toronto Western Hospital.

– Risken för bestående symptom ökar oerhört. Om han var amatör skulle vi förmodligen säga till honom att lägga skridskorna på hyllan, säger Tator till The Canadian Press.

Charles Tator, 80, är en meriterad och respekterad neurolog på Toronto Western Hospital som i flera decennier forskat kring hjärnskakningar och effekterna av dem.

Tator är orolig för Pittsburgh Penguins lagkapten Sidney Crosby, 29.

Crosby blev påkörd av Washington Capitals back Matt Niskanen i Stanley Cup-kvartsfinalen i måndags och drabbades av ännu en hjärnskakning – den fjärde under elva år i NHL.

Tacklades av Hedman

Värst var dubbelsmällen i början av januari 2011.

På nyårsdagen tacklades han av Washingtons Dave Steckel och fyra dagar senare av Tampa Bays svenske back Victor Hedman.

Efter den andra smällen var han borta från ishockeyn i nästan ett helt år.

– När det funnits flera hjärnskakningar ökar risken för bestående symptom oerhört. Så vi är särskilt noga med att hjälpa människor undvika ytterligare hjärnskakningar. Om han var en amatör skulle vi förmodligen säga till honom att lägga skridskorna på hyllan, säger Charles Tator till The Canadian Press.

”Signifikant effekt”

Tator vill att Crosby ska ta sig en ordentlig funderare på framtiden.

– Det är vad vi vill att folk ska göra: vänta tills du blir bättre. Men det faktum att det tog honom ett år att återhämta sig 2011 innebär att det var en signifikant effekt på hans hjärna. Det var en återstående effekt. Sannolikheten för återhämtning går ner när antalet hjärnskakningar går upp, säger han.

Sidney Crosby missade onsdagens fjärde match (seger med 3–2) mot Washington. Något besked när eller om han kan vara tillbaka har inte kommit.

Matt Niskanen, 30, fick matchstraff i måndags, men stängdes inte av. Han spelade i nattens förlust.

– Jag tror att alla som känner mig vet att jag inte försökte träffa honom i huvudet. Jag försöker spela hårt, men inom regelramarna. Ärligt talat så försökte jag inte ens tackla honom i den sekvensen. Det var en kollision som inträffade eftersom han kom med en sådan hög fart, säger Niskanen till Sportsnet.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM