Brynäs svarar – därför fick misstänkta spelaren spela

Uppdaterad 2021-05-11 | Publicerad 2021-05-07

Den misstänkte anländer till tingsrätten

En Brynässpelare sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och misshandel.

Nu svarar klubben på frågor om spelaren i en mejlintervju.

”Då han inte var delgiven misstanke valde vi att han skulle vara tillgänglig för spel”, skriver Brynäs.

Följ ämnen
Brynäs IF

På tisdagen anhölls en spelare hemmahörande i Brynäs IF, misstänkt för våldtäkt och misshandel i nära relation.

”Brynäs IF har nåtts av information om att en av våra spelare är anhållen. Anklagelserna är ytterst allvarliga. Brynäs agerar inte domare. Spelaren är tagen ur tjänst under utredningen och vi följer den juridiska processen kontinuerligt.” skrev föreningen på sin hemsida.

Under onsdagen häktades SHL-spelaren och Brynäs har därefter publicerat ytterligare ett pressmeddelande på sin hemsida, där det bland att står att läsa:

”Brynäs IF fick 30 mars information, som berör en av de anställda, som hävdades ska ha inträffat i mitten av mars. Några dagar senare sker en polisanmälan av den person som kontaktade Brynäs.”

Svarar efter att spelaren häktats

Spelaren nekar till brott. Han deltog i nedflyttningskvalet mot HV71 i april, och Sportbladet har de senaste dagarna sökt representanter i klubben för att svara på frågor.

I ovan nämnda pressmeddelande skrev Brynäs att de tar emot frågor i skrift och i dag, fredag, återkom Brynäs kommunikationschef Martin Löf Nyqvist med ett mejlsvar där föreningen svarar på Sportbladets frågor:

Varför fick spelaren under utredning fortsätta spela trots polisanmälan och allvarliga anklagelser?

”Klubben ser så klart med största allvar på dessa anklagelser men då han vid tillfället inte var delgiven misstanke för brott så valde vi att han skulle vara tillgänglig för spel.”

I er värdegrund “Brynäs-andan” skriver ni att förövare med förtroendeuppdrag ska överväga att ta time out under utredning? Hur är det förenligt med att spelaren fick spela i kvalet?

”Då han inte var delgiven misstanke valde vi att han skulle vara tillgänglig för spel. Så fort vi nåddes av informationen om att han blivit delgiven misstanke togs han ur tjänst. Som alltid kommer vi utvärdera våra beslut i efterhand för att ta lärdom och bli bättre.

Hur ser ni på spelarens framtid i klubben oavsett utfall i rätten?

”Vi avvaktar den juridiska processen innan vi uttalar oss om spelarens framtid i klubben.”

Vem tog beslutet att han skulle spela i kvalet mot HV?

”Beslutet att han skulle vara tillgänglig för spel fattades av Brynäs IF utifrån den information som då fanns tillgänglig.”

Hur har era kontakter och dialog med spelaren sett ut under den här tiden?

”Vi har haft kontakt med alla berörda parter, både personerna och juridiska ombud. Spelaren är anställd hos Brynäs IF och vi har ett arbetsgivaransvar att ta hänsyn till. Vad som diskuterats mellan oss kommer vi inte att prata om offentligt.”