Publicerad:
Uppdaterad:

Mobbade klasskamrat – nu dumpas talangen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
Mitchell Miller draftades av Arizona Coyotes så sent som i början av oktober.
Foto: YOUTUBE
Mitchell Miller draftades av Arizona Coyotes så sent som i början av oktober.

NEW YORK. De försökte i det längsta försvara sitt agerande.

Men nu gör Arizona Coyotes en helomvändning och avsäger sig rättigheterna till nydraftde Mitchell Miller – 18-åringen som för fyra år sedan dömdes i ungdomsdomstol för att ha mobbat och trakasserat en svart klasskamrat med funktionsnedsättning.

– Vi har lärt oss mer om vad som hänt och det är inte förenligt med värderingarna och visionerna i vår klubb, säger vd:n Xavier Gutierrez.

Incidenterna duggar tätt i och runt NHL-klubben i Arizona-öknen.

Först avskedades, eller slutade, unge general managern John Chayka efter en schism med de nya ägarna – sedan fråntogs man sina viktigaste val i draften för att ha brutit mot ligans scouting-regler.

Nu skakas Coyotes av historien kring Mitchell Miller, 18-åringen de plockade som nummer 111 i den virtuella draften 7 oktober.

För fyra år sedan dömdes han, kunde tidningen Arizona Republic nyligen avslöja, till samhällstjänst för ha mobbat och trakasserat Isaiah Meyer-Crothers – en afro-amerikansk klasskamrat med funktionsnedsättning – på en skola i Ohio.

Fick testas för HIV och Hepatit

Miller, då 14 år, och en annan klasskamrat hade under längre tid terroriserat Meyer-Crothers med både fysiskt våld och rasistiska tillmälen, inklusive N-ordet. Vid ett tillfälle ska de också ha tvingat honom att slicka på en godisklubba de först hade doppat i en urinoar, varefter offret behövde testas för bland annat HIV och Hepatit.

Coyotes kände till hela historien, men valde ändå att paxa Miller i draften – och har senaste dagarna fått utstå svidande kritik, bland annat från Isaiah Meyer-Crothers och hans familj.

– Är ni medvetna om att Mitchell aldrig bett min son om ursäkt? Är ni medvetna om att han hånade min son så sent som för två år sedan? Är ni medvetna om att detta pågått i många år och förstår ni de mentala skador det orsakat, rasade hans mamma Joni Meyer-Crothers i ett brev till klubben.

Avsäger sig draftvalet

General managern Bill Armstrong försökte inledningsvis försvara beslutet och underströk att man ville ge Mitchell ”en andra chans” att bli en bättre person, men nu gör klubben alltså en helomvändning och avsäger sig rättigheterna till den skandaliserade ynglingen.

– Vi har lärt oss mer om vad som hände, och hur det påverkade Isaiah Meyer-Crothers och hans familj. Det är inte förenligt med värderingarna och visionerna i vår klubb. Därför avsäger vi oss draftvalet, heter det i ett uttalande från vd:n Xavier Gutierrez.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN