Hedman historisk – gjort 500 poäng i NHL

Backstjärnan till Sportbladet: Väldigt kul att nå den siffran

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Victor Hedman nådde en klassisk milstolpe i finalreprisen i Dallas i natt.

Med en assist till radarpartnern Steven Stamkos stod han för NHL-karriärens 500:e poäng.

– Det är såklart väldigt kul att nå den siffran och det passade ju bra att jag spelade fram just ”Stammer”. Många av poängen har tillkommit på just det viset, säger Tampas backstjärna till Sportbladet efter 4-3-segern.

Det var i ett powerplay i mitten av tredje perioden i mötet mellan Stars och Lightning i Dallas det hände.

Steven Stamkos, på favoritpositionen i vänstra tekningscirkeln, passade Victor Hedman på blålinjen. Han skickade pucken i retur på momangen – och sedan smällde det. Som så ofta.

Därmed nådde Victor, som blott sjätte svenske back i historien, 500 poäng.

Bara Nicklas Lidström, Börje Salming, Erik Karlsson, Fredrik Olausson och Calle Johansson har gjort fler. 

– Jag förstod att det inte skulle bli på ett mål, eftersom jag missade öppen kasse två gånger om i förra matchen. Så jag räknade med assist och det passade ju bra att jag spelade fram just ”Stammer”. Många av poängen har tillkommit på just det viset, säger ”Vigge” när vi talar med honom efteråt.

”Stolt över att jag spelat i samma lag”

– Det är såklart väldigt kul att nå den siffran och jag är hedrad att vara nämnd bland sådana spelare. Jag är över huvud taget glad och stolt över hur det blivit, att jag spelat med samma lag hela tiden.

Matchen i natt såg Victor och hans lagkamrater ut att ha kontroll över med 3-1-ledning med dryga två minuter kvar, men Stars lyckades göra två mål efter att ha tagit ut målvakten – och först efter straffar kunde regerande mästarna säkra bägge poängen.

– Häromsistens var det vi som gjorde två mål på slutet mot Detroit, så blir det ibland, man ska koma ihåg att Dallas är ett väldigt bra lag, fortsätter Conn Smythe-vinnaren från i somras.

– Med tanke på att vi spelade även i går och sedan flög till Dallas i går kväll tycker jag vi ändå gjorde en riktigt bra match. Första perioden var rentav magisk.

Rolig detalj:

Rookien Ross Colton, som spelade karriärens tredje match, fick inleda för Bolts under straffavgörandet – och satte en enastående snygg variant.

– Ja, det såg ut som när Magnus Wernblom satte sina straffar. Jag försökte förklara för Colton vem det är, men jag vet inte om jag det lyckades, skrockar Victor.

Foto: Michael Ainsworth / TT NYHETSBYRÅN
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!