Lagen sluter upp bakom Troja-Ljungby

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Troja-Ljungbys hemmaarena.
HOCKEY

Hockeyallsvenskan sluter upp bakom Troja-Ljungby.

Efter beslutet att porta supportrar med fascistiska symboler stöttar de andra klubbarna ordföranden Per Wass.

– Många ringer och säger att det är bra gjort, säger han.

Till vänster: Troja-Ljungbys ultrasgrupps symbol. Till höger: Högerextrema Anti-Antifa.
Foto: C MORE
Klubbens ordförande Per Wass.

En vecka före Troja-Ljungbys hemmapremiär informerade polisen att de av säkerhetsskäl inte ville ha fascistiska symboler på läktarna. Klubben säger sig ha fört vidare uppmaningen till en så kallad ultrasgrupp som tidigare burit emblem som är snarlika ett motiv ur den högerextrema miljön.

När sex-sju män ändå kom till Ljungby Arena iklädda tröjor med nyss nämnda symboler portades de. Beslutet väckte starka reaktioner, men till onsdagens bortamatch har Leksand meddelat att de kan agera likadant om personer ur bortaföljet bär märket.

Hyllar Hitler och Goebbels

– Andra klubbar har kontaktat mig och säger samma sak. Många stöttar och säger att vi gjort rätt. Vi jobbar gemensamt och försöker stötta varandra och det visade sig här att vi tänker likadant, säger ordföranden Per Wass.

Mannen som fungerat som talesperson för Ultras Ljungby under de senaste dagarnas skriverier har en öppen facebookprofil där han hyllar Adolf Hitler, Josef Goebbels och den svenske nazisten Emil Hagberg. Men att symbolen på tröjorna kunde kopplas till fascismen säger han sig inte ha varit medveten om.

Under måndagen skriver Ultras Ljungby på Twitter att de ska hitta en ny symbol som förknippas med något positivt.

Tar inte ställning till åsikterna

”Vi har gjort ett misstag, att helt ovetandes använda en symbol som vi enbart trodde förknippades med casual och Ultras verksamhet, men som efter djupt grävande framkommit att symbolen används av grupper som vi som grupp inte vill bli förknippade med. Vi kommer självklart inte bära tröjor med denna symbol mer” skriver gruppen.

Enligt Troja-Ljungbys ordförande Per Wass portades ingen på grund av sina åsikter. De nazistiska sympatier som ultrasgruppens medlem uttryckt kände han inte till.

– Allt jag säger är att symbolen förknippas med fascism och inte hör hemma på läktaren. Jag har aldrig sagt att de är fascister. Det har jag informerat dem om.

Sportbladet har sökt personen ur Ultras Ljungby.

ARTIKELN HANDLAR OM