Emil Sikström, 29: Fick ont i bröstet

Foto: FACEBOOK.COM/BLAMASKINEN, PRIVAT
HOCKEY

Emil Sikström hörde hostningarna på isen redan under lördagens match.

Ett dygn senare tvingades 29-åringen från Överkalix söka vård och är nu sjukskriven.

– Man får ont i bröstet när man drar in luft, säger han.

Historien är gåtfull.

Överkalix IF slog Haparanda Hockey med 7–2 i lördagens möte i Skogshallen. Emil Sikström, som gjorde ett av hemmalagets mål, noterade att några spelare hostade mer än vanligt, men tänkte inte mer på det efter matchen.

På söndagen kom halsirritationen krypande.

– Det började vara tungt när man skulle dra in luft. Så fort jag ansträngde sig lite började jag hosta, säger han.

”Vi åkte till vårdcentralen”

I tron om att det var en lindrig förkylning tänkte 29-årige Emil Sikström ändå åka jobbet som elektriker på måndag morgon. På väg till arbetsplatsen berättade han om hostan för en kollega som också spelar i Överkalix IF.

– Han jag samåkte med beskrev samma känsla. Då undersökte vi om det var fler och märkte att många hade åkt till sjukhuset, så vi åkte till vårdcentralen, säger han.

Vad hände på vårdcentralen?

– De rekommenderade oss att ta det lugnt i till att börja med sju dagar. Inte anstränga oss. Inte vara i dammiga miljöer.

”Orolig är man alltid”

Ett tiotal lagkamrater till Emil Sikström drabbades av bröstsmärtor och rethosta. Lika många i motståndarlaget Haparanda Hockey har sökt vård. Men på vårdcentralen fick Sikström inga klara besked.

– Det är ingen förkylning. Jag känner inga förkylningssymptom förutom lite huvudvärk, säger han.

Är du rädd?

– De har röntgat lungorna och säger att det är en infektion. Orolig är man alltid, det är inte kul, men jag har varit hos sjukvården och är trygg i att det inte är något allvarligt.

Så vad har spelarna drabbats av? Överkalix IF och kommunen beslöt under ett möte i måndags att stänga ishallen och utreda vad som kan ha åsamkat sjukdomarna.

”Inte slarv utan otur”

För 17 år sedan läckte ismaskinen i småländska Virserum kolmonoxid och kvävedioxid. Den gången fördes tio personer till sjukhus. Emil Sikström misstänker att den gasoldrivna ismaskinen kan vara boven också den här gången.

– Det var bara vi som höll oss på isen, vi som varit ute och ansträngt oss, som drabbats. Det är märkligt. Överkalix är en väldigt bra förening, det är inte slarv utan ren otur. Det är tråkigt, men vi får hoppas att det vänder, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Haparanda

Överkalix