Stjärnorna kan komma att inleda i SHL

Fredrik Händemark (v), Nils Höglander (m) och Mathias Bromé (h) – tre SHL-stjärnor som kan bli kvar trots NHL-avtal.
Fredrik Händemark (v), Nils Höglander (m) och Mathias Bromé (h) – tre SHL-stjärnor som kan bli kvar trots NHL-avtal.

Nyblivna NHL-spelare som Fredrik Händemark, Mathias Bromé och Nils Höglander kan eventuellt inleda säsongen i sina tidigare klubbar.

Detta eftersom de fortfarande har SHL-kontrakt.

– Personligen anser jag att om de har avtal med en SHL-klubb, så tycker jag att de ska kunna återgå till tjänst. Sen får de väl återvända till NHL när det startar, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård.

I den rådande coronapandemin är det mesta oklart. SHL ska inledas 19 september men när nästa NHL-säsong inleds är osäkert, och det har ryktats om en start i slutet av året.

Flera spelare som har skrivit på NHL-kontrakt har tekniskt sett fortfarande SHL-kontrakt, och är tjänstlediga från sina svenska klubbar.

HockeyNews.se skrev i onsdags om möjligheten för spelare att begära återinträde i tjänst, och därmed kan de teoretiskt sett spela i sin tidigare klubb fram till dess att NHL startar.

Huruvida det är möjligt eller inte är ännu inte klart, utan det är något som kommer att tas upp i mitten av juli.

”Vissa får man göra plats för”

Skulle en öppning uppstå är Mathias Bromé, 25, en av spelarna som kan återvända. 25-åringen var Örebros bästa poängplockare förra säsongen och skrev i våras på ett kontrakt med Detroit Red Wings.

Örebros sportchef Niklas Johansson säger att det är svårt att veta hur det kommer att se ut längre fram, men att Bromé är intressant.

– Det är svårt att uttala sig om. Bromé är en spelare som vi definitivt gillar och får vi möjligheten att ha honom kvar så är det bra. Sen vet man inte om det slutar i att han är kvar en hel säsong. Vi vet ingenting, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

Finns det en plats för honom?

– Plats... vissa spelare får man se till att göra plats för, så är det bara.

Öppnar för lagkaptenen

En annan är Fredrik Händemark. 26-åringen har varit lagkapten för Malmö i tre säsonger men skrev nyligen på ett kontrakt med San Jose Sharks.

Malmös sportchef Patrik Sylvegård är positiv till möjligheten att ta in Händemark under hösten.

– Jag har varit tydlig tidigare, att först och främst ska vi vara enade i SHL hur vi ska göra. Men personligen anser jag att om de har avtal med en SHL-klubb, så tycker jag att de ska kunna återgå till tjänst. Sen får de väl återvända till NHL när det drar igång. Det låter rimligt. Om vi leker hypotetiskt att vi startar 19 september och NHL 1 januari, då kanske han kan spela i september, oktober och november, säger han.

Har ni fört en dialog med honom om det?

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort. Han är med och tränar och är med på alla våra aktiviteter. Så han är som en i laget redan i dag. Men jag tror att han gärna skulle vilja spela med oss, men det får du fråga honom om. Han kan inte spela någon annanstans. San Jose äger ju honom men vi har också ett underliggande avtal. Han trivs här i Malmö och han har varit jättebra för oss, säger Sylvegård.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!