Unik jättesatsning på svensk damhockey

Publicerad 2019-09-06

Tv-jättarna SVT och C More kommer att dela på svenska damhockeyligan SDHL.

SVT ska visa en toppmatch i veckan. C More ska visa de övriga 195 av de totalt 225 matcherna.

– Vi är både stolta och glada över att vi får vara med i detta historiska ögonblick, säger Angelica Lindeberg, kommersiell chef på SDHL.

Nästa fredag, den 13 september, dagen innan SHL-premiären, är det nedsläpp i SDHL.

SVT Play kommer att sända 20 utvalda toppmatcher utspritt under hela grundserien – plus fem matcher från SM-kvartsfinalerna och -semifinalerna samt SM-finalen i bäst av fem matcher både på SVT Play och SVT:s linjära kanaler.

Redan i premiäromgången sänder streamingtjänsten matchen mellan regerande svenska mästarna tillika ligaettan Luleå och förra säsongens ligatvåa Modo i Coop Arena i Norrbotten.

– SDHL är just nu världens bästa hockeyliga för damer och vår utökade satsning ligger helt rätt i tiden, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

C More kommer att visa de resterande matcherna, 30 av dem ska visas i bolagets linjära kanaler Sportkanalen och C More.

– Både SDHL som liga och klubbarna växer hela tiden, och under de senaste säsongerna har den kryddats med flertalet VM- och OS-guldmeriterade utländska spelare, säger Johan Cederqvist, kanalchef sportkanaler på TV4 och C More.

”Unik position”

Någon så här stor tv-satsning har inte gjorts på svensk damhockey tidigare.

En efterlängtat engagemang som kommer att ge ligan ett stort genombrott.

– Vi är stolta över att ha bidragit till att SDHL blir den mest tv-exponerade ligan i Sverige. Ingen liga, varken på herr- eller damsidan, kan mäta sig med SDHL i potentiella tittarsiffror – det öppnar dörren till alla hockeyfans runtom i Sverige, säger Viktor Johansson, partner på XVI Sports som tillsammans med bolaget Sportsground ligger bakom investeringen.

SVT har sedan tidigare rättigheterna för VM och landskamper med Tre Kronor, Damkronorna och Juniorkronorna – bolaget sänder också Champions Hockey League, månadens match från NHL samt klassiska TV-pucken som från och med i höst spelas både för killar och tjejer.

C More har också rättigheterna för SHL och hockeyallsvenskan.

Förra säsongen vann Luleå SM-finalen mot Linköping med 3–2 i matcher.

Totalt spelar de tio lagen 36 grundserieomgångar fram till och med lördag den 15 februari, de åtta främsta lagen går till SM-slutspel.