Stängs av från all idrott i två år

Flemingsbergs Alexander Rindå, 23, stängs av från all idrott i två år efter ha tacklat ned en domare.

Det är det tuffaste straffet som kan utdelas för förseelsen.

– Spelarens agerande, är såvitt vi känner till, ett av de grövsta angrepp mot en funktionär som skett inom svensk ishockey, skriver Region Östs disciplinkommitté i domen.

Det var i en match i mitten av december som det spårade ur för en spelare i Flemingsberg.

Enligt anmälan till Region Östs disciplinkommitté ska Alexander Rindå, vid en spelvändning, ha ådragit sig ett mindre straff. Han ska då ha blivit märkbart irriterad och kommenterat domarens bedömning.

Men det stannade inte där.

Enligt beslutet i bestraffningsärendet, som kom i dag, blev det våldsamt på isen:

”Spelaren ska därefter ha börjat åka mot egna zonen men med blicken vänd bakåt mot domaren som åkte bakom och då angripit denne verbalt. Domaren blåste då av spelet för att visa ut spelaren. Denne ska i samband med det ha bromsat in kraftigt, angripit domaren verbalt igen och därefter också riktat en våldsam cross-checking mot domarens bröst så att han kastades mot isen och blev sittandes. Linjedomaren ska därefter ha fört spelaren av isen och under den tiden ska han också ha fortsatt med verbala angrepp mot domaren.”

Region Östs disciplinkommitté har noggrant studerat den bifogade filmsekvensen och kan av den konstatera att händelseförloppet är så som domaren beskrivit i anmälan.

Och domen blev stenhård. Det tuffaste straffet som går att utdela när inte dopning är med i bilden.

”Tog ett väldigt dumt beslut”

Rindå stängs av i två år – från all idrott. Inte bara ishockey utan all idrott som ligger under Riksidrottsförbundets paraply.

”Kommittén finner vid en sammantagen bedömning att spelarens angrepp mot domaren är ett oerhört tydlig exempel på vad som ska anses vara grovt i RF:s stadgars mening vilket medför att straffvärdet ska bestämmas till mellan ett och två års avstängning. Med hänsyn till att agerandet synes ha skett helt utan anledning och utanför spelet, det kraftiga våld som brukats med klubban mot en funktionär och den skaderisk som följde på agerandet så är spelarens agerande, såvitt kommittén känner till, ett av de grövsta angrepp mot en funktionär som skett inom svensk ishockey. Någon annan påföljd än två års avstängning kan därför inte komma ifråga. Eftersom det är fråga om uppsåtligt våld mot en funktionär ska avstängningen även bestämmas att omfatta all idrottslig verksamhet inom RF. ”

Sportbladet har sökt den avstängde spelaren. Han har inte läst beslutet och vill inte ge någon kommentar.

– Vi godtar beslutet och vi har redan stängt av honom internt. Nu försöker vi ge honom allt stöd som han behöver. Han tog ett väldigt dumt beslut på isen, säger Flemingsberg IKs sportchef Fredrik Strandfeldt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN