”Då hade jag varit utkastad ur NHL”

NEW YORK. Robin Lehner är övertygad.

Om han varit svart hade han, efter sin öppenhet om problem med droger och psykisk ohälsa, kastats ut ur NHL vid det här laget.

– Det är för att den sortens rasism finns som manifestationer som den vi just genomfört behövs. Men det var bara början. Mer måste göras, säger Vegas Golden Knights svenske målvaktsstjärna till Sportbladet.

Det var under NHL-spelarnas två dygn långa speluppehåll i det pågående Stanley Cup-slutspelet i torsdags och fredags, initierat som en manifestation mot  den systematiska rasismen i Nordamerika, Robin Lehner började prata med svarte lagkamraten Ryan Reaves om vad som hänt om han själv varit svart och berättat så öppet om sin psykiska ohälsa och sitt drog- och alkoholberoende som han gjorde inför förra säsongen. 

– Jag sa som jag trodde till Ryan: Efter allt jag gått genom och sagt och gjort är jag övertygad om att jag varit utkastad ur ligan vid det här laget. Jag hade inte varit här nu. Jag är helt säker. Man får se sig i spegeln och inse att man har ett vitt privilegium, säger han på telefon från Edmonton.

– Så är det med rasismen. Den finns överallt. Men det är 2020 nu och den ska inte finnas någonstans.

Robin Lehner har visat sitt stöd för black lives mattter-rörelsen under Stanley Cup-slutspelet.
Robin Lehner har visat sitt stöd för black lives mattter-rörelsen under Stanley Cup-slutspelet.

”Hemskt att se”

Just därför var den nyss avslutade manifestationen så viktig, enligt NHL-stjärnorna själva.

– Det har blivit blivit lite missförstånd att det bara handlar om de senaste polisskjutningarna. De är hemska att se, men det blir förenklat med fokus bara på dem. Det är rasismen i stort vi vill peka på. Den finns som sagt överallt, fortsätter Robin.

– Det har varit emotionella dagar och då var det ändå bara ett första steg. Vi måste följa upp med mer handling och försöka bidra till verklig förändring.

Han är också glad över att de få spelare i ligan som tillhör minoriteter upplever att de fått stöd av sina kollegor under de senaste dagarna.

– Ja, absolut. NHL är en väldigt vit liga och det är viktigt att vi vita spelare tar ansvar och driver på för förändring. Vår liga ska vara öppen för alla.

Black lives matter-protester i Washington.
Black lives matter-protester i Washington.

Kan få matchboll

Under lördagen återupptogs Stanley Cup-slutspelet igen – och med det den svenska målvaktsduell Robin Lehner utkämpar med Jacob Markström i Vegas och Vancouvers kvartsfinal.

Just nu är det fördel Lehner. Han höll sin andra nolla i serien natten till söndagen – och det betyder att Knights har 2-1-ledning. 

Vinner de även det fjärde möte som följer i natt skaffar de sig matchboll – både i kvartsfinalen som sådan och i den blågula målvaktsmatchen.

– När matcherna väl börjar tänker jag inte på vem som står på andra sidan, men det är förstås roligt att vi möts. Precis som jag har Markström varit här i Nordamerika länge och nu har han vuxit ut till en av de bästa målvakterna i ligan. Det är kul att se, säger Robin.

Fotnot: Nattens match mellan Vegas och Vancouver startar 04.30, svensk tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!