Översvämningskaos i Brynäs arena: ”En meter vatten”

Uppdaterad 2021-08-20 | Publicerad 2021-08-18

Regnovädret som orsakat kaos i Gävle har gett Brynäs IF stora problem.

SHL-lagets arena är översvämmad, isen har smält, de materiella skadorna är stora – och verksamheten har pausats tills vidare.

– Det var en meter vatten, säger herransvarige Johan Alcén till Sportbladet.

Följ ämnen

Nattens oväder, som inneburit stora regnmängder över Gävleborgs och Dalarnas län bland annat, har lett till översvämningar i Monitor ERP Arena, meddelade Brynäs IF på Twitter under onsdagsmorgonen.

Det spreds också bilder på en vattenfylld arena – och omklädningsrum vars golv täcktes med decimeter vatten.

– Det är översvämmat, och vi undersöker nu möjligheterna kring att återställa arenan – försäkringsmöjligheter, och så vidare. Det är strömlöst där borta, det är vatten överallt, säger Magnus Kangas, ordförande i klubben, till Sportbladet.

”Fint mitt i all misär”

På plats befinner sig spelare från alla klubbens lag, ledare och övrig personal för att få bukt med vattenmassorna. Sedan fem i morse har man gått i skift för att få återställa arenan.

– Vi är många som jobbar ihop, vilket är fint mitt i all misär, säger sportchef på herrsidan, Johan Alcén till Sportbladet.

Han var en av de första på platsen.

– Det var nästan en meter vatten. Bilarna som stod på parkeringen, halva syntes ju inte. Det var ju, ska inte säga förtvivlan, för det var nästan något komiskt i det hela i och med att jag aldrig sett det tidigare.

Även herrspelarna har dragit sitt strå till stacken och hjälpt till, innan de begav sig vidare till fysträning på ett gym inför morgondagens träningsmatch mot AIK i Hofors.

All verksamhet i arenan är pausad tills vidare. Hur omfattande skadorna på arenan är undersöks i nuläget, men under eftermiddagen kunde klubben konstatera att isen i A-hallen smält till följd av strömavbrottet och att skadorna på material och faciliteter är stora.

”Förstärker oss som grupp”

Damlagets forward Josefin Bouveng som befinner sig i Gävle vaknade till beskedet om att träningen ställts in.

– Det är vatten överallt, i korridorer och på rinken. Vi vet inte när det kommer igång igen, säger hon till Sportbladet och fortsätter:

– Det har regnat otroligt mycket, jag får se om det ens går att komma ut med bilen.

Hur lagen ska fortsätta träna framöver är oklart. Får man bara ström in i B-hallen kan det vara ett alternativ, säger Johan Alcén.

Herrlagets huvudtränare Mikko Manner tror inte att översvämningen ska påverka truppen sportsligt, säger han till Sportbladet.

– Vi kan inte påverka saker som vi inte kan påverka. Frågan är, börjar vi klaga eller håller vi oss positiva och använder möjligheten för att bygga gemenskap?

Att alla hjälpts åt i vad Manner kallar ”vattenkatastrofen”, tror han kan ge fördelar däremot.

– Det är ingen fara för oss när seriepremiären kommer, det här förstärker oss bara som grupp.