Rickard Rakell har hittat målformen igen

PHILADELPHIA. En gammal svensk skyttekung i NHL tycks ha laddat torrt krut i bössan i år.

Rickard Rakell pangade in säsongens andra pärla för sitt Anaheim i natt – och fortsätter det likadant lär han nå samma fina siffror som för fyra-fem år sedan.

– Det är givetvis målet, jag vill helst göra mål varenda match, säger den 28-åriga stockholmaren till Sportbladet efter 3-2-segern mot Calgary.

Han stångades i toppen av svenska målligan säsongerna 2016-2017 och 2017-2018, med respektingivande 33 respektive 34 fullträffar.

Men i takt med att Anaheim Ducks tappat i slagkraft som lag har även Rickard Rakells målskörd reducerats ganska avsevärt senaste åren.

Nu verkar det dock som att Sollentuna-raketen skjuter skarpt igen.

Han spräckte sin nolla redan i debuten mot Winnipeg förra veckan och i natt, tredje matchen för säsongen, smällde det igen.

Slog till i tredje

Knappa tretton minuter in i tredje perioden i bortamötet i gamla Saddledome, när Calgary hade ledningen med 2-1, kom han släpande i ett anfall, fick pucken på öppen yta mitt i slottet och piskade in kvitteringen.

– Det var riktigt tajt där ute ikväll, men just i den sekvensen fick jag tid och och utrymme och det var såklart väldigt skönt att kunna kvittera, säger Rickard på telefon från västra Kanada.

– Givetvis är det mitt mål att nå samma siffror som tidigare i karriären, jag vill göra mål i varje match och hjälpa laget att vinna på det sättet. Så det känns bra att jag får utdelning på chanserna direkt i starten. Istället för att, som under de närmast föregående säsongerna, skapa mycket utan att sätta puckarna.

Redan förra veckan hävdade den 28-årige prickskytten – inne på sin tionde säsong i Nordamerika – att Ducks är bättre än vad expertisen tror och hittills verkar det onekligen så. De vann till slut i natt också, efter sudden death-avgörande signerat 19-årige Jamie Drysdale.

– Fast ikväll handlade det väldigt mycket om att John Gibson spelade väldigt bra i kassen. Flames skapade mycket på oss, men han stoppade nästan allt, fortsätter Rickard.

– Samtidigt var vår ˝penalty kill” riktigt bra och det är ju starkt av oss att komma tillbaka och till slut lyckas vinna också.

Backsvensken tvingades utgå

Hampus Lindholm, som varit otursförföljd senaste åren, tvingades avbryta matchen i slutet – och lagkamraterna hoppas innerligt att det inte är någon större fara med skåningen den här gången.

– Det är fantastiskt att se hur han sliter och slänger sig och täcker skott precis hela tiden, berömmer landsmannen Rakell.

Elias Lindholm, som också han startat säsongen förtroendeingivande, gjorde det ena av Calgarys mål – på assist från Rasmus Andersson.

Allt tyder på att det blir en låååång säsong för stackars Arizona Coyotes.

De lyckades lite oväntat göra fyra mål på St. Louis Blues hemma i Gila River i natt, men fick stryk ändå – med 7-4.

Jordan Kyrou och Klim Kostin gjorde två mål vardera och Loui Eriksson hade en assist för hemmalaget.

Noterbart i övrigt är att förre Blues Pavel Buchnevich fick matchstraff i slutet av första perioden – för att ha skallat Lawson Crouse.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN