Frölunda går INTE plus på mästartiteln i CHL

1 av 4 | Foto: Adam Ihse/TT
HOCKEY

GÖTEBORG. CHL-mästare för andra året i följd.

Men turneringstiteln är ingen ekonomisk jackpot för Frölunda. Långt därifrån.

– Det är ingen förlustaffär, men det blir ju inget plus att tala om, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Det lag som vinner Champions League-finalen i Cardiff i början av juni kan räkna med prispengar på närmare en miljard kronor.

För Frölunda, numera dubbla segrare i hockeyns motsvarighet, är den ekonomiska verkligheten helt annorlunda. För finalvinsten mot Sparta Prag får de förvisso 70 000 euro, och med prispengarna från tidigare under turneringen så är summan kring 1,5 miljoner kronor.

”CHL ingen bra affär”

Men kostnaderna för arrangemanget äter upp större delen av pengarna.

– Ekonomiskt är CHL ingen bra affär för oss. För oss handlar det egentligen om att vinna titeln, och så stärker vi vårt varumärke, vilket på sikt ger ekonomi. Men själva turneringen, med bortaresor och lite publik på våra hemmamatcher, ger inget bra ekonomiskt utfall, säger Mats Grauers.

Är det till och med en förlustaffär?

– Nej, men det blir ju inga plus att tala om. Vi har ju satsat hårt på den här finalen för att verkligen göra det till en fest. Se till att folk kommer hit med bussar och allt vad det är.

Finalbiljetterna var slutsålda flera dagar innan matchen, men stora mark- och grävarbeten kring Frölundaborg gjorde att antalet tillgängliga parkeringsplatser var ytterst få. I stället chartrade klubben bussar från centrala Göteborg för sina supportrar.

– Och det är ju kostnader, men vi ångrar ingenting utan tycker att vi har tänkt rätt här.

Frölunda har varit i final under samtliga tre säsonger som CHL har spelats, och är den svenska klubb som tagit turneringen på 100 procent allvar. Nu hoppas Grauers att finalfesten i fullsatta Frölundaborg ska locka även andra svenska klubbar till en satsning.

– Jag tror att många supportrar har följt finalen på tv också, och det var en fantastiskt bra hockeymatch. Vi måste få respekt för hur bra turneringen är. Prag slog ut Växjö och HV71 på sin väg fram, så det här var en högklassig final.

KHL-lag nästa säsong?

Till nästa säsong dras antalet klubbar ner från 48 till 32, och endast sportslig ranking ska avgöra vilka lag som kommer med. Dessutom jobbas det hårt för att få med även KHL-lag. Tidigare har det sagts att CHL-segrarna skulle kunna få åka till Ryssland och möta ett KHL-lag, i en slags uppvisningsmatch. Men CHL:s sportsligt ansvarige Bo ”Kulon” Lennartsson berättade i SVT att det är möjligt att KHL-lag är med i turneringen redan till nästa säsong. En utveckling som Frölundas lagkapten Joel Lundqvist välkomnar.

– Vi får väl se i vilken form det blir. Men det hade varit häftigt att få mäta sig med dem, inget snack om det.

ARTIKELN HANDLAR OM