”Slagsmålet var beställt”

HOCKEY

Lückner rasar efter Oduyas påhopp: Svagt av domaren

Djurgårdens slagskämpe Johnny Oduya hoppade på Moras stjärna Shawn Horcoff - i sitt första och enda byte.

Det avgjorde kanske matchen.

Båda fick matchstraff - trots att kanadensaren bara försvarade sig.

- Det var ett rent beställningsjobb, säger Mora-tränaren Harald Lückner efter Djurgårdens 4-3-seger.

Foto: planerad fajt? I sitt första - och enda - byte hoppade Djurgårdens Johnny Oduya på Moras stjärna Shawn Horcoff. Det slutade med att båda fick matchstraff.

Ingen pratade om matchen efteråt. Nej, alla pratade om situationen i andra perioden som skickade ut Johnny Oduya och Shawn Horcoff i omklädningsrummet.

Det såg misstänkt ut.

Johnny Oduya var bänkad i första perioden, men i andra kom han ut efter drygt en minut och det första han gjorde var att kasta handskarna och hoppa på Moras Shawn Horcoff, som var isens bäste spelare så långt.

- Vad ska han göra? Oduya får stå en kvart och slå utan att domarna ingriper. Det syns klart och tydligt att Horcoff inte är intresserad av att slåss, säger Harald Lückner.

Ville inte bråka

Shawn Horcoff förklarar:

- Jag sa till och med åt honom att jag inte ville bråka, men han bara fortsatte. Till slut var jag ju tvungen att skydda mig, jag vill ju inte bli ihjälslagen.

Båda två fick lämna isen och för Djurgården var det ett bra byte. Bänknötaren Johnny Oduya mot stjärnan Shawn Horcoff och efter slagsmålet vände matchbilden totalt.

Djurgården tog över.

- Han hade givetvis ett uppdrag när han gick ut och lyckades med sitt jobb. Det är svagt av domarna att inte se vad som egentligen händer ute på isen, säger Harald Lückner.

Även Dif-spelaren Marcus Nilson var förundrad över att båda fick lämna matchen.

- En katastrof att deras bäste spelare fick matchstraff. Han försvarade sig bara. Men för oss var det givetvis bra, hela laget tände till efter händelsen, säger tvåmålsskytten med ett snett leende.

Wikegård förnekar

På presskonferensen efteråt fick Dif-tränaren Niklas Wikegård gång på gång svara på frågan om han medvetet skickat ut Johnny Oduya för att plocka borta Shawn Horcoff från matchen.

- Det fanns inget uppdrag, absolut inte. Jag tyckte att Franzén var för dålig och därför bytte jag in Oduya. Men att jag skulle ha beordrat honom? Nej, givetvis inte, säger Niklas Wikegård.

Och fortsätter:

- Jag kan inte säga så mycket om själva händelsen, eftersom jag inte uppfattade den. Men jag tycker inte att någon av dem borde ha fått lämna isen.

Kan bli anmälan

Moras klubbdirektör Jan Simons var ordentligt förbannad efteråt.

- Jag vet inte var man kan skicka in en anmälan efter någonting sådant här. Men faktum är att en sådan här grej väcker tankar. Vad händer om ett lag varje gång går in för att plocka bort motståndarens bäste spelare?

- Och dessutom vinner på det. Nej, Oduya borde fått matchstraff, helt klart, men Horcoff skulle givetvis fått fortsätta spela.

Mora hade inte bestämt sig i går kväll om klubben ska gå vidare med hänselsen.

Här är omgångens värsta busar

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM