Slutade som junior – nu stor hjälte i NHL

HOCKEY

”Jag förstår varför det är en story”

Som junior slutade han med ishockey och siffrorna i AHL den här säsongen är mediokra.

Nu har Andrew ”The Hamburglar” Hammond – säsongens mest oväntade målvaktshjälte – gjort Ottawa Senators till en slutspelsutmanare och i natt blev det en ny seger mot Buffalo Sabres.

– Jag förstår varför det är en stor story, säger Andrew Hammond till Ottawa Citizen.

Andrew Hammond har inte haft någon vidare säsong i Ottawa Senators farmarlag Binghamton. På 25 matcher har 27-åringen 89,8 i räddningsprocent och bara samlat ihop sju segrar.

Så sent som i december blev han utbytt redan efter 36 sekunder i mötet med Lehigh Valley Pantoms efter att ha släppt in tre mål.

När Craig Anderson skadade handen i slutet av januari kallades Hammond ändå upp till NHL. Men endast som båsöppnare, då svenske Robin Lehner fick stå nio raka matcher.

”Jobbat hårt”

När sedan Lehner ådrog sig en hjärnskakning hade Ottawa inget annat val än att sätta in Hammond i kassen.

Och det har blivit omedelbar succé.

Hammond har startat Ottawas senaste åtta matcher och vunnit sju av dem.

– Jag förstår varför det är en stor story. Jag förstår varför det uppfattas som att jag kom från ingenstans. Men samtidigt har jag jobbat riktigt hårt för det. Jag tycker jag har förtjänat det och det är någonting jag är stolt över, säger Andrew Hammond till Ottawa Citizen.

Aldrig draftad

Hammond blev aldrig draftad av någon NHL-klubb och som tonåring hade han faktiskt slutat med ishockey i ett par veckor. Han blev dock övertalad att fortsätta och spelade till sig en plats i Bowling State Green University. Efter fyra år i collegelaget erbjöds han sedan ett kontrakt med Ottawa inför förra säsongen.

– Om någon kan ta med sig någonting från min historia i deras liv är det fantastiskt. Det var en tidpunkt i mitt liv då jag trodde att hockeyn var över, och när man jobbar hårt och låter sig upptas av sporten igen ser du vad som kan hända. Folk i olika skeden av livet kan ta till sig av det, säger Hammond.

Lyfter mot slutspel

I natt räddade Hammond – med en nu skadefri Craig Anderson som reserv – 24 skott när Ottawa vann med 3-2 mot Buffalo Sabres och krympte avståndet till den sista wild card-platsen i östra konferensen till tre poäng. För en månad sedan hade Sens hela 14 poäng upp till slutspelsstrecket.

– Vi hade tur som vann. Jag tror att det började hos mig. Jag tycker inte att jag gjorde min bästa match på något sätt. Det kändes som att jag bara kämpade hela matchen och för ett tag smittade det av sig på laget, säger Andrew Hammond tillnhl.com.

Erik Karlsson gjorde ett mål i segern och gick upp i ensam ledning i backarnas poängliga i NHL med 50 poäng (16+34) på 63 matcher. Även Mika Zibanejad gjorde ett mål, hans 17:e för säsongen, och har nu stått för poäng i sex raka matcher.

Och historien bakom smeknamnet ”The Hamburglar”?

Under sin tid i collegeligan menade lagkamraterna att Hammond åt upp puckarna och namngav honom efter McDonals-karaktären, som numera också pryder hans hjälm.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL