Växjö krossade tyskt lag på hemmaplan

HOCKEY

Drömstart även för Skellefteå

Växjö nämns som en av SHL:s tyngsta favoriter i år.

Och starten på tävlingssäsongen lovade gott – Alexander Johanssons kedja ordnade 6–1-seger hemma mot tysla Mannheim i Champions Hockey League.

– Det ligger ett hårt jobb bakom varje mål, säger tvåmålsskytten.

Svenska mästarklubben Skellefteå har tappat en rad tunga namn sedan SM-guldet i våras. I stället nämns Växjö som den kanske hetaste guldkandidaten inför SHL-säsongen.

När Champions Hockey League drog igång under torsdagen fick båda lagen en kanonstart.

Skellefteå bortavann mot tyska Krefeld med 2–1 – och Växjö körde över Mannheim från Tyskland med 6–1 i Vida Arena.

Johansson satte två

Växjös storseger kom tack vare en målexplosion i tredje perioden då smålänningarna gjorde fyra mål.

– Vi är nöjda. Sedan försöker vi vara mer noggranna i spelet, men det är rätt tidigt på säsongen, säger han till Sportbladet.

Johansson själv hade en lyckad afton. Han tryckte dit 1–0 i första perioden och inledde sedan tredje periodens målkalas genom sin 3–1-balja.

– Det var inga märkvärdiga mål. Men det är kul, det är väl alltid positivt.

Kedjan med Alexander Johansson, Tomi Kallio och Rhett Rakhshani imponerade.

– Det funkade bra tycker jag. Vi är spelare som tänker ungefär likadant och det ligger ett hårt jobb bakom. Idag stämde det bra, säger Johansson.

Kabanov skadades

Skellefteå fick en tung start i König Palast i Krefeld. Hemmalaget gjorde 1–0 och nyförvärvet Kirill Kabanov tvingades utgå efter en tackling.

– Det är härdat glas här. Det är stenhårt, som att åka in i en betongvägg. Han fick en smäll upp mot skuldrorna. Han kunde i alla fall inte fullfölja matchen. Men förhoppningsvis kan han spela på lördag, säger tränaren Hans Wallson till Sportbladet.

Skellefteås vändning skulle komma. Erik Forssell kvitterade till 1–1 och i den tredje perioden kom 2–1 genom Erik Andersson som skickade in pucken från blålinjen.

– Det kändes som att de inte orkade med oss över 60 minuter. Vi fortsätter och mala och får till slut utdelning. Jag såg att det var mycket folk framför kassen och försökte sikta högt. Sen såg jag hur den seglade in, säger Andersson som var nöjd med säsongsstarten.

– Det kändes verkligen som en tävlingsmatch. Riktigt bra att få betydelsefulla matcher på en gång. Det var kul och bra tryck i hallen.

Skellefteå möter danska Sönderjyske på lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM