Succé i natt – öppnar för VM

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Lander: Solklart att jag tackar ja

NEW YORK. I morgon natt anländer assisterande Tre Kronor-basen Rikard Grönborg till Edmonton .

Där kommer han få se en Anton Lander som efter flera års slit i farmarligan äntligen etablerat sig i NHL – och skulle älska att få representera Tre Kronor i VM.

– Ja, får jag den frågan är det ganska solklart att jag tackar ja, säger han till Sportbladet efter ett ha hängt säsongens sjätte kasse i en segermatch mot Toronto.

Anton Lander är ett levande praktexempel på att drömmar kan slå in – bara man inte ger upp.

Han kom till NHL och Edmonton redan säsongen 2011-2012, men har under tre och en halv säsong mest fått slita med farmarlaget i Oklahoma City – inte precis Nordamerikas främsta hockeymekka.

Den 23-åringen har dock bitit ihop och fortsatt kämpa – och den här säsongen kom belöningen.

Han har flyttats upp permanent och etablerat sig i Oilers tredjekedja och får till och med spela i första powerplay-uppställningen.

– Det har varit mycket resor och hårt jobb några år, men nu får jag spela här en del och de har sagt åt mig att skaffa lägenhet i stan. Så det är ju positivt, säger Anton på telefon från Alberta.

– Men det är inget som är säkert här. Jag måste fortsätta jobba stenhårt och visa att jag är värd den här chansen. Jag spelar för nästa år nu.

”Självklart kul”

Nå, det ser ut att gå riktigt bra. I nattens segermatch mot Toronto (4-1) var den förre Timrå-hjälten just i ett powerplay framme på en retur och rakade in sitt sjätte mål för säsongen.

– Ja, jo, man får se till att hålla sig nära kassen och ta hand om returerna som kommer. Det är självklart kul att få vara med och bidra på det sättet.

Nu är det som det är i Edmonton. Laget har som helhet gjort ännu en medioker säsong och är sedan länge borta från alla slutspelsdiskussioner.

Men spelarna i laget gör fortfarande allt de kan varje kväll och en seger som den i natt – säkrad och klar redan i första perioden – skickar alltjämt humöret i topp.

– Absolut. Vi spelar inte för playoff här. Vi spelar för hedern och för varandra. Ingen vill förlora hockeymatcher, det finns inget värre, säger Anton.

– Den här segern i natt var en stor lättnad, framförallt som vi spelade rätt bra under den senaste roadtrippen och ändå förlorade hela tiden.

”Solklart att jag tackar ja”

Frågan är nu om Antons säsong slutar när grundserien är över nästa månad – eller om den fortsätter med VM i Prag i maj. Det kan avgöras om assisterande förbundskaptenen Rikard Grönborg gillar vad han ser när han i morgon natt sitter på läktaren i Rexall Place.

En sak är säker:

Vill Tre Kronor-ledningen ha Herr Lander kommer han störtande.

– Ja, får jag frågan är det rätt så solkart att jag tackar ja. Jag har aldrig spelat VM förut, så det vore väldigt roligt. Men det är inget jag kan påverka, det är upp till dem.

Publicerad: