Lintner matchhjälte i debuten

HOCKEY

”Jag skulle inte kunna vara gladare”

Foto: Peller Prestberg, Dominik Granak och Richard Lintner är glada.

Karlstad (TT)

Det är slutet av oktober och till sist är de på plats i Sverige och elitserien – artistspelarna.

Färjestads heter Richard Lintner, och slovaken gjorde succé direkt i debuten med ett mål och mest istid av samtliga FBK-spelare.

– Jag skulle inte kunna vara gladare, säger han efter segern mot HV 71 med 5–2.

Nästan alla elitserielag har en, eller kanske två, av dem. Spelare på artistkontrakt som på grund av skattetekniska skäl inte får vara i Sverige längre än sex månader.

De kommer som flyttfåglar i flock, men väljer olika städer i Sverige att slå sig ned på.

Klockan 13 på måndagseftermiddagen anlände slovaken Richard Lintner till Karlstad. Sex timmar senare gjorde han elitseriedebut i FBK-tröjan och ytterligare en timme framåt kom första målet.

– Det var nervöst, eftersom det var min första match. Självklart är jag nöjd med resultatet, säger Lintner.

Hans mål betydde 3–1, och var riktigt vackert. HV71 gick bort sig och Pelle Prestberg hittade Peter Nordström med ett diagonalpass, som i sin tur spelade tillbaka mot Richard Lintner som bara hade att lyfta upp pucken över en sprattlande Stefan Liv.

Efter matchen var Lintner, som i fjol noterades för 29 poäng på 52 matcher i Skellefteå, nöjd:

– Vi vann, jag gjorde mål och vi tog tre poäng. Jag skulle inte kunna vara gladare, ler han.

Spelat i Slovakien

För att hålla sig i matchform har han gjort fem matcher för moderklubben Dukla Trencin hemma i Slovakien.

– Men det är en annorlunda liga, och självklart är det en anpassning. Det hjälper att spelarna här är så skickliga, då blir det lättare att komma in för man kan lita mycket på dem.

Själva matchen var en bra elitseriematch i hög fart. Precis som lördagens möte i Jönköping var det också riktigt jämnt. Då var det Jönköpingslaget som fick in puckarna, nu Färjestad.

– Jag är inte så missnöjd trots att vi förlorar, det är detaljer som blir fel. Det var ganska jämnt, precis som sist. Då var det vi som hade pricken över i, i dag var det Färjestad, säger HV 71:s tränare Kenta Johansson som i slutskedet av matchen fick se landslagsmålvakten Stefan Liv utgå på grund av skada.

Sträckt sig

– Jag tror det är ryggen, han verkar ha sträckt sig.

Färjestads tränare Roger Melin var riktigt nöjd efter segern:

– Vi har pratat mycket om karaktär, det har varit några matcher nu då vi inte varit på topp, och förlorat. Matcher där vi inte velat offra det lilla extra. Men i dag gjorde vi verkligen det, helt fantastiskt hur alla krigade.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM