”Vi ska tillbaka”

HOCKEY

Jan Huokko: Det är inget att snacka om

Foto: Jessica Ström, superstars.nu
Leksands Jan Huokko toppar backarnas poängliga med 33 poäng 36 matcher.

Förra året åkte Leksand ur elitserien för tredje gången på sex säsonger.

Återtåget nummer tre har gått långt ifrån smärtfritt och just nu slåss laget om tredje och sista direktplatsen till kvalserien.

Men Leksandsbacken Jan Huokko är inte orolig.

– Vi ska tillbaka. Det är inget att snacka om, säger han till Sportbladet.se.

För Jan Huokko kommer det inte direkt oväntat att det inte gått som på räls för Leksand hittills.

– Jag sa innan säsongen att det skulle bli tufft och jag är inte förvånad över att det har varit lite bergochdalbana, säger Huokko, som leder allsvenskans poängliga för backar.

Målet är elitserien

Leksand har varit väldigt ojämna under säsongen men vinster och bra spel mot topplagen för att sedan klappa ihop fullständigt mot lag som Hammarby och Nybro.

– Det har varit en del plumpar i protokollet och vi är inte alls där vi ska vara i dagsläget men jag tycker det blivit en klar förbättring under säsongen.

Vad är målet för slutet av säsongen?

– Målet är och har alltid varit elitserien. Det går inte att gå ut med någon annan inställning. Vi ska upp helt enkelt. Men första delmålet är att nå tredjeplatsen i kvalserien.

Hur stor chans tror du ni har att gå upp?

– Om vi väl tar oss till kvalserien så tror jag vi har goda möjligheter. Jag tvivlar inte det minsta på att vi kan knipa en av de två platserna upp till elitserien.

Åkt ur tre gånger

Huokko har varit med om att åka ur elitserien tre gånger med tre olika lag (Leksand, AIK, Södertälje) och vet hur tuff kvalserien är.

– Det är tio stenhårda matcher där inget lag kan vara säkert.

Längtar du?

– Självklart längtar jag. Det har jag gjort hela säsongen. Det ska bli jävligt kul om vi tar oss dit.

– Att gå upp med Leksand skulle vara det största som hänt mig i karriären. Just nu är det semifinalserien mot Färjestad 97. Det smäller högre än VM-bronset.

Innan säsongen köpte Huokko ut sig själv från kontraktet med Södertälje. Allt för att kunna återvända till klubben i hans hjärta. Han leder backarnas poängliga och har fortfarande rekordet för flest gjorda mål (21) av en back under en elitseriesäsong. Om han någonsin kommer att slå det rekordet så kommer han att göra det med Leksand.

– Det finns inget som kan få mig att lämna Leksand. Det här är mitt hem och jag stannar så länge klubben vill ha mig.

Jan Huokko

Poängligan backar

Mårthen Bergman

ARTIKELN HANDLAR OM