Hockeydomare mordhotad – när han själv spelade match

avMattias Karlsson

Mitt under match mordhotades 18-årige Adam Vikergård av en motståndare.

Hoten grundade sig i hans arbete som domare på juniornivå.

– Det kändes väldigt obehagligt och vi har valt att polisanmäla situationen, säger han.

I lördags kunde Sportbladet berätta om Västervik-spelaren Kim Johansson som utsattes för mordhot mitt under match.

Vid ledning 1–0 mot Oskarshamn fick Johansson syn på en äldre man i publiken som gjorde pistoltecken med handen och pekade på honom.

– Jag satt på båskanten och sneglade upp mot publiken som sitter ganska nära båsen i arenan. Då såg jag honom göra ett pistoltecken mot mig och jag frågade vad han håller på med, berättar Johansson och fortsätter:

– Då säger han att han ska döda mig. Jag frågar om han är allvarlig och om det är ett mordhot. Då fortsätter han att säga att han ska döda mig och drar fingret mot halsen som att han ska skära halsen av mig.

Mordhotades av motståndare

Under måndagskvällen publicerade Nerikes Allehanda en intervju med 18-årige Adam Vikergård. Efter en match som målvakt i sitt IFK Hallsberg fick han, som även dömer på juniornivå, motta mordhot från en motståndare.

Under tisdagen har Sportbladet varit i kontakt med honom och han återger samma detaljer.

– När vi tackade av varandra efter matchen så var det en motståndare som puttade till mig, han sa att han hade hört att jag har dömt dåligt mot deras J18-lag. Det jag svarade då var att jag inte dömer sämre mot deras lag än andra, säger Adam Vikergård.

Spelaren, som deltog som överårig i en juniormatchen, ska även ha sagt: ”om du dömer dåligt mot oss igen ska jag fan söka upp dig och slå ihjäl dig”.

Händelsen polisanmäld

Detta har resulterat i en polisanmälan som Adam Vikergård har gjort med stöd från IFK Hallsberg och Örebro läns ishockeyförbund.

– Det känns ännu värre eftersom det hände när jag spelade själv och inte var domare. Spelaren är ju inte med i deras J18-lag, säger han.

Hur har reaktionerna varit sedan du gått ut och berättat om händelsen?

– För mig har det känts väldigt viktigt att komma ut med det här, det är en viktig fråga som tas upp – jag är inte den enda som har blivit drabbad. Jag har fått mycket starkt stöd av min klubb och domarkommitén.

Avstängd av klubben

Disciplinkommittén i Svenska ishockeyförbundets region väst kan komma att dela ut sportslig bestraffning om spelaren anses skyldig.

Den berörda klubbens ordförande har pratat med sin spelare, ledarna och motståndarklubbens ordförande.

– Vi som klubb tar avstånd från sådana här incidenter, anklagelserna är beklagliga då vi har jobbat mycket med sådana här frågor. Mer vill jag inte uttala mig förrän utredningen är klar, just nu finns det två sidor av händelsen, säger ordföranden.

Efter att senare under dagen tagit del av anmälan har klubben och spelaren kommit överens om att stänga av honom till ärendet är utredd.

– Det är ömsesidigt. Han ska avstå från spel tills vidare, och blir han inte avstängd av förbundet så återgår han till spel efter det, säger ordföranden till NA.