Flyers nollade Boston

HOCKEY

Reducerade till 3–2 i matcher

Tanken var att hemmastarka Boston skulle eliminera Philadelphia från Stanley Cup-slutspelet i natt.

Det misslyckades totalt.

Flyers vann med 4-0 (1-0, 2-0, 1-0) och fixade till en sjätte match.

– Alla hade räknat bort oss, men vi tror på oss själva, sa målskytten Scott Hartnell.

Foto: Simon Gagne sätter 4–0 bakom Tuukka Rask.

För några dagar sedan hade Boston Bruins 3-0 i matchserien mot Philadelphia och det såg ut som om laget snabbt skulle avancera till den östra konferensfinalen. I så fall klubbens första konferensfinal sedan 1992.

Men efter en hemmaseger i Philadelphia och nattens övertygande triumf i TD Banknorth Garden är matchserien plötsligt vidöppen igen.

Boucher knäskadad

Flyers tog kommandot direkt. Finländaren Ville Leino gjorde sitt andra mål i slutspelet när han slog in en retur till 1-0 efter 6.41 minuter av den första perioden.

I början av den andra perioden skadade Philadelphias målvakt Brian Boucher sitt vänsterknä så pass allvarligt att han tvingades lämna isen. Han ersattes av Michael Leighton som på grund av en lång skadefrånvaro inte spelat en match sedan den 16 mars.

”Lite nervös”

Men Leighton skötte sig utmärkt och räddade totalt 14 skott och såg till att laget höll nollan.

– Jag var lite nervös när jag kom in. Jag ville inte att laget skulle tappa självförtroendet. Men sedan satte vi ett par mål i den andra perioden och det gjorde att pressen minskade, sa Michael Leighton till AP.

Målen, 2-0 och 3-0, gjordes av Scott Hartnell och Simon Gagne - vilket i praktiken punkterade matchen. Gagne fastställde också slutresultatet till 4-0 i den tredje perioden.

Därmed står matchserien 3-2 till Boston, som nu verkligen känner flåset i nacken.

– Dom kom ut och gav oss en örfil rakt i ansiktet. Nu måste vi förstå att det är en serie igen. Vi spelade verkligen inte bra i dag, sa Bostons forward Mark Recchi självkritiskt.

Bara två gånger

Philadelphia kan skriva in sig i NHL-historien om de vinner två matcher till.

Bara två gånger tidigare har ett lag vänt 0-3 till 4-3 i en matchserie: Toronto Maple Leafs 1942 och New York Islanders 1975.

– Jag vet inte vad procenten är för att vi ska lyckas, men alla hade räknat bort oss. Vi tror på oss själva. Vi tror på vårt system. Vi måste bara fortsätta med det, sa Scott Hartzell.

Backen Chris Pronger fyllde på:

– Det känns förstås lite annorlunda nu. Dom sitter fortfarande i förarsätet så vi måste komma ut och spela med samma intensitet i match sex.

Den matchen spelas i Wachovia Center i Philadelphia natten mot torsdag svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL