Efter succén: Vill söka hockey-VM igen

KÖPENHAMN. Efter dundersuccén i Köpenhamn.

Nu har Svenska Ishockeyförbundet tänkt om och vill arrangera hockey-VM.

– Det finns en stor enighet runt att vi ska söka igen, säger ordförande Anders Larsson. 

Den ekonomiska brakförlusten efter de två hemmaturneringarna 2012 och 2013 höll nästan på att sänka Svenska Ishockeyförbundet (Sif). 

Efter några riktiga hundår har Sif återhämtat sig och har numera en stabil ekonomi.  

Och sportsligt mår svensk landslagsishockey bättre än på mycket länge. De dubbla VM-gulden och JVM-finalen i vintras är tydligaste exemplen. 

Även publikmässigt har Tre Kronor fått ett rejält uppsving i takt med att allt fler NHL-spelare har valt att tacka ja till landslaget.

Tre Kronor är folkkärt igen vilket turneringen i Köln för ett år sedan och inte minst årets turnering i Köpenhamn visat. I år har tillresta svenskar mer eller mindre gjort Royal Arena till svensk hemmaplan. 

Åren efter publikfiaskot i Globen var tongångarna från Ishockeyförbundet att det var högst tveksamt om man inom överskådlig tid skulle söka hockey-VM.

Ansökan måste vara inne i september

Men de senaste årens framgångar – både på och utanför isen har fått Sif att tänka om: 

– Det vi har sagt nu är att vi ska arrangera ett VM, det finns en stor enighet där, och nästa möjlighet är tidigast 2023. Vi håller på med ett arbete, säger ordförande Anders Larsson och utvecklar: 

– Mycket handlar om att samla Hockey-Sverige om vi ska få till den hockeyfest vi vill ha. Det handlar om förbund, distrikt och klubbar. Men också partners, sponsorer och aktuella städer för att få den kraft som behövs.

Om Sverige ska söka VM 2023 måste en ansökan vara inne i september. Beslut vilket land som får arrangera tas sedan på IIHF-kongressen under nästa års VM-turnering.

De senaste VM-turneringarna har det varit väldigt många svenska supportrar på plats:

– Ja, det är bara att konstatera att det varit en stor folkfest i Prag, Köln och här i Köpenhamn har det ju varit helt fantastiskt. Det vi måste titta på är hur vi bygger en liknande folkfest i Sverige. Vi har utvärderat turneringarna i Stockholm och har mycket att lära därifrån. Titta bara hur Danmark har använt sociala medier för att marknadsföra turneringen. Vi måste göra hemläxan ordentligt, säger Larsson.

Absolut inte givet med Stockholm

Efter publiksuccén i Köpenhamn har röster höjts för att en grupp bör spelas i Köpenhamn om Sverige får arrangemanget. 

– Men ska man spela i ett annat land krävs att det förbundet också är godkänt och är med på banan. Då måste Danmarks Ishockeyförbundet vara med som medarrangör, säger Anders Larsson.

Är det givet att Stockholm ska vara en av städerna?

– Nej, absolut inte. Det är inte något garanti för någon stad.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!