Slipper flytta för första gången på fyra år

avMats Wennerholm

Foto: BILDBYRÅN / TOMAS ROS
Sveriges hotell i Köpenhamn.

KÖPENHAMN. Nu är det klart.

Sverige slipper flytta på sig inför kvartsfinalspelet för första gången på fyra år.

Blir det Danmark i kvarten flyttar danskarna till Köpenhamn.

– Ja, blir Danmark trea eller fyra så flyttar de till Köpenham, säger Ekstrabladets hockeyreporter Jimmi Willimoes Jensen.

Det har funnits lite oklarheter kring om danskarna skulle spela sin kvartsfinal i Herning, där de tillbringat hela gruppspelet. Oavsett var de hamnar i sluttabellen.

Det hade skickat ett av topplagen i Sveriges grupp till Herning för en kvart.

Men efter segern mot Schweiz är det helt klart att svenskarna slipper att packa ihop omklädningsrummet, sätta sig på en buss och flytta på sig. De är minst tvåa i gruppen och garanterade att stanna i Köpenhamn.

– Danmark har valt att följa det sportsliga upplägget. Dessutom vill de också gärna spela i Royal Arena om de tar sig till slutspel. Så ni svenskar behöver inte spekulera över en flytt till Herning längre, säger Jimmi Willimoes Jensen.

Utslagna två gånger av tre

Sverige har fått flytta på sig tre tidigare VM i rad och åkt ut i kvarten två gånger av tre.

När de åkte ut i två raka kvartar 2015 och 2016 skrev man historia.

Det var första gången svenskarna slagits i kvarten två år i rad sedan slutspelet infördes 1992. På 26 år. 

Så här har de svenska flyttkalasen, nåja, kalas och kalas, sett ut:

▪▪ 2015 – från Prag till Ostrava

Sverige blev tvåa i gruppen efter Kanada, men före hemmanationen Tjeckien. Sverige skulle fått spela kvar i Prag, men då trean Tjeckien var garanterade sin kvartsfinal i O2 Arena, fick svenskarna flytta på sig och ta tåget till Ostrava - dryga 30 mil bort. Det blev en dramatisk match mot ryssarna där 0-3 blev 3-3 med 5.15 kvar, men där ryssarna ryckte och vann med 5-3 till slut.

▪▪ 2016 – från Moskva till St Petersburg

Sverige blev trea i gruppen Moskva. Kanada tvåa i St Petersburg. Så svenskarnas flytt var helt enligt reglerna. Det blev snabbtåget till St Petersburg som tog fyra timmar (70 mil). Men det hade nog inte spelat någon roll var svenskarna spelat den gången. Kanada var fullkomligt överlägsna när de vann med 6-0.

▪▪ 2017 – från Köln till Paris

Sverige var trea i gruppen i Köln bakom överraskande segraren USA och Ryssland. Schweiz kom tvåa i andra gruppen, före både Tjeckien och Finland. Så flytten var självförvållad, men det svenska stjärnlaget fick ändå det på papperet lättaste motståndet. Trots det en del dramatik innan Tre Kronor lyckades vinna med 3-1 på sin väg mot guldet.

ARTIKELN HANDLAR OM