Bjurman: Inte otänkbart att Vegas gör comeback

Publicerad 2018-06-04

WASHINGTON. Det dröjer ytterligare några dygn innan de får lyfta de eviga drömmarnas pokal – om de nu alls får det. 

Men lyckas Capitals slå Golden Knights även i natt har jag mycket svårt att se något annat än att de blir Stanley Cup-mästare.

Det låter kanske som att jag i den ingressen bara konstaterar det självklara.

Tar Washington även Game 4 i Capital One Arena kommande natt står det ju 3-1 i finalserien – och skaffar man sig den sortens övertag SKA man vinna.

Det är bara det att just Capitals genom åren haft en frapperande förmåga att tappa stora ledningar i slutspelet och var så säker:

Ingen i den just nu extremt upphetsade och febriga supporterskaran vågar jubla på riktigt förrän kapten Ovetjkin åkt fram till Gary Bettman och hämtat den sägenomspunna Stanley Cup-bucklan.

Att jag ändå tror – tror, inte vet! – att en hemmaseger i natt beseglar Vegas öde beror förstås på att Capitals utvecklat en helt annan mental kapacitet den här våren, blivit hårdare och tuffare och mer oböjliga. De får inte längre mjukost i knävecken av pressen, de viker inte ner sig för att de hamnar i underlägen och de tvekar verkligen inte att ”go for the kill” när chansen finns.

Golden Knights ser lite hjälplösa ut

Så nej – det är inte heller kört om Vegas-riddarna kvitterar i natt.

Men det blir i så fall svårare, mer mödosamt och mer ovisst.   

Och det kan hända.

Caps har varit bästa laget på isen senaste matcherna, helt klart – de vrider liksom vapnen ur händerna på de kvicka motståndarna med sin exceptionellt hårda press i mittzonen och eftersom keepern Marc-Andre Fleury samtidigt tycks ha förlorat sin magiska ”groove” från de tre inledande playoff-rundorna ser Golden Knights tidvis lite hjälplösa ut. Som att de inte har några svar, som att de inte vet vad de ska göra för att skapa chanser igen – och få tillbaka stinget och bettet i avslutningarna när de väl vaskar fram några stycken.

Gallant ett taktiskt snille

Men samtidigt:

Är det något som kännetecknat detta tidernas sensationslag är det förmågan att överraska och gå emot oddsen och det skulle inte förvåna det minsta om ”Wild Bill” Karlsson & co just nu, när omvärlden åter räknat ut dem, börjar spela sin allra bästa ishockey. 

Ett ett annat signum är coachen Gerard Gallants taktiska snillrikhet.

Gång på gång har han med små ingrepp – en nykomponerad kedja här, en Oscar Lindberg in istället för Ryan Carpenter där  – lyckats måla om matchbilder och förändrat förutsättningar i hela serier och något lär han ha på lut till nattens måste-ögonblick. 

Så det är inte alls otänkbart att Vegas gör comeback . 

Men om inte säger jag det igen: Då blir Washington Capitals med största sannolikhet Stanley Cup-mästare 2018.