Lutar åt Tjeckien

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Mycket tyder på tjeckiskt
motstånd i kvartsfinalen

Foto: AP

Seger över Frankrike – då väntar Tjeckien i kvartsfinal för Tre Kronor i ishockey-VM.

En repris på fjolårets VM-kvartsfinal då Mattias Weinhandl avgjorde i förlängning.

Ryssland vann enkelt över Lettland i Sveriges grupp med 6–1. Ryssarna var redan klara gruppsegrare medan Lettland stannar på sju poäng. Sverige blir tvåa i gruppen vid seger i ordinarie tid över Frankrike på måndagen. USA eller Schweiz kan i så fall hamna på samma poäng, men Tre Kronor hamnar före tack vare seger i inbördes möten.

Förlorar Tre Kronor kan laget bli tvåa, trea eller fyra.

Tjeckien slog Vitryssland

Lettland, USA och Schweiz gör upp om de två andra kvartsfinalplatserna och mötet USA–Schweiz avgör allt.

I den andra gruppen vann Tjeckien över Vitryssland med 3–0. Därmed är det klart att Tjeckien blir trea och Vitryssland fyra. Vitryssland ställs mot regerande världsmästaren Ryssland i en av kvartsfinalerna.

Kanada behöver ta poäng i avslutningen mot Finland för att vinna gruppen, vinner Finland i ordinarie matchtid står "Lejonen" som gruppetta och Kanada blir tvåa. Finland blir sämst tvåa i gruppen tack vare tidigare seger över Tjeckien.

Fyra raka segrar

Sverige har fyra raka segrar över Tjeckien i mästerskapssammanhang. Senast Tjeckien vann var i VM-semifinalen 2005 i Wien då det också gick till förlängning (3–2). I Riga 2006 handlade det om VM-final och Sverige vann med 4–0.

I VM i Quebec förra året möttes lagen två gånger, Sverige vann med 5–3 i mellangruppspelet och 3–2 i kvartsfinal. Den matchen gick till förlängning som Mattias Weinhandl avgjorde.

Kvartsfinalerna spelas på onsdag och torsdag men vilka matcher som spelas vilka dagar bestäms först sent på måndagskvällen.

Publicerad: