Tio raka utan förlust för Linköping

HOCKEY

Förklaringen: Starkt försvarsspel

Södertälje chockade alla genom att sensationellt slå ut favoriten Linköping i vårens SM-kvartsfinal.

Men i säsongens första möte hade man ingen chans.

Östgötarna vann med 4–2 och förlängde sin svit till tio omgångar utan förlust.

En femtedel av säsongen är redan avverkad – då är det fortfarande inget lag som lyckats besegra Linköping. Endast toppkonkurrenterna HV 71 och Färjestad har förmått att poäng överhuvudtaget.

– I grunden beror det på att vi har ett så pass starkt försvarsspel. Och alla segrar har gjort att vi fått arbetsro. Det finns inte så mycket att klaga på för tillfället direkt, ler landslagsbacken Magnus Johansson.

Södertälje, som slog ut LHC med 4–2 i möten i SM-kvartsfinalen, var aldrig i närheten av att störa serieledaren. Att både lagkaptenen Petri Liimatainen, Dragan Umicevic och Per-Åge Skröder saknades märktes.

Två snabba mål

Inte ens tio minuter hann passera innan hemmalaget skickat in två fullträffar genom Magnus Johansson och Fredrik Emvall.

Johanssons fjärde mål för hösten och bästa insatsen hittills.

– Jag kände mig väldigt pigg i benen och då är det betydligt lättare att spela. Skönt att vi fått i gång vårt power play, som vi inte alls var nöjda med i fjol. Nu har vi hittat våra roller på isen mycket bättre, förklarar Magnus.

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson fanns på plats och öste beröm över den högerskjutande försvarsstjärnan, som ingår i den första OS-truppen.

– Klart att det vore enormt roligt att få göra ett OS, men truppen består ju av nästan tre lag just nu och stommen kommer garanterat bestå av NHL-spelare, menar Magnus.

Södertälje reducerade efter ett lika läckert som kyligt mål av superlöftet Anze Kopitar, där den 18-årige slovenen lurade både försvar inklusive burväktare Fredrik Norrena innan han lyfte upp pucken i nättaket.

Men det räckte alltså inte.

Andra perioden dominerades fullständigt av Linköping – och en frispelad Tim Eriksson kunde öka på efter att ha hittat en lucka mellan benen på Ratislav Stana.

Peltola avgjorde

Mötet avgjordes definitivt när Mikko Peltola något turligt fick in pucken via en försvares ben och i en båge över förvånade Stana.

Jan Huokkos rökare fram till 4–2 i sista perioden var till ingen nytta.

– Vi hade ändå chanser att komma i kapp i power play, men blev sönderstressade av Linköping. Fast jag är stolt över att vi aldrig vek ned oss och stred matchen ut, säger gästernas tränare Ulf Taavola.

Därmed fick Linköping revansch efter det snöpliga uttåget i våras.

– Men mest var det skönt eftersom det är en så pass stark rivalitet mellan klubbarna, menar Magnus Johansson.

Han har garanterat inget emot att sviten fortsätter ett tag till.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM