Tillbaka efter sitt alkoholmissbruk

Publicerad 2015-10-23

Förre NHL-profilen talar ut om vägen tillbaka

Devin Setoguchi var en firad stjärna i NHL innan han fastnade i alkoholproblem.

Nu är han tillbaka på isen – som en ny människa.

– Jag gick på rehab och det var ett av mitt livs bästa beslut, säger 28-åringen.

Han gjorde 159 poäng på 267 grundseriematcher för San Jose Sharks mellan säsongen 2007/08 och 2010/11. Därefter började Devin Setoguchis formkurva peka spikrakt nedåt. Alkohol och sena utekvällar kom före hockeyn.

– Är du en ung kille och börjar tjäna 30 miljoner kronor om året så kan saker och ting eskalera illa kvickt, sa forwarden till Sportnets Andrew Walker i somras.

”Svikit så många”

Inför säsongen 2013/14 fick han en sista chans i Calgary Flames – men Setoguchi spelade bara 12 matcher efter att ha brutit mot sitt löfte att hålla sig nykter hela säsongen.

– Jag bröt löftet efter ett par veckor. Jag har svikit så många personer i min omgivning, personer som har trott på mig. Nu har jag nått ett stadie där mina meriter i NHL inte längre betyder något, sa Setoguchi.

Fått nytändning

I april månad sökte han sig till ett behandlingshem för att komma till bukt med problemen. Och nu – ett halvår senare – är 28-åringen tillbaka på isen i schweiziska Davos.

– Att gå på rehab var ett av mitt livs bästa beslut. Jag kunde ventilera mina känslor med personer som var i samma sits som jag. Det hjälpte mycket att veta att jag inte var ensam, säger Setoguchi nu i en intervju med schweiziska Blick.

Efter att ha gjort två mål på sina tre första matcher hoppas nu 28-åringen få fart på sin karriär igen.

– Spelet är lite annorlunda här, men jag tycker att tempot är väldigt bra, säger Devin Setoguchi.