Ny svensk doldis klar för NHL

HOCKEY

Frölundatalang kan få 15 milj.

En efter en väljer de NHL.

I går blev ytterligare en svensk doldis klar för proffslivet.

Christian Bäckman 22, lämnar Frölunda för St Louis Blues - och kan få 15 miljoner för besväret.

Foto: LASSE ALLARD
Christian Bäckman 22, lämnar Frölunda och går till St Louise Blues.

Bäckman har uppvaktats av St Louis Blues sedan Frölunda åkte ur SM-slutspelet i våras, men det var först i går som allt blev helt klart.

Den unge frölundabacken kom då överens om ett tvåårskontrakt.

- Jag har alltid drömt om NHL, men sagt att jag aldrig åker över för ett skitkontrakt. Men det här var ett klart bättre bud än jag förväntat mig och inte mycket att fundera på, säger Bäckman till Sportbladet.

Sju-åtta miljoner

Han får mellan sju-åtta miljoner per år om han tar plats i NHL, avsevärt mindre om han flyttas ner i farmarlaget.

Bäckman var St Louis förstaval i NHL-draften 1998, samma höst han debuterade i elitserien, och kommer till en klubb med stark backbesättning med stjärnnamn som Al MacInnis och Chris Pronger.

Hur känns det att bli backkompis med Chris Pronger?

- Ja, du, det är stort.

- Men jag vet också att St Louis i första hand vill utbilda och utveckla mig som ishockeyspelare, det har de också klart framfört.

Så du är inställd på spel i farmarlaget?

- Inte inställd, men jag vet att jag kan skickas till Worchester och då får jag ta det. NHL-spel i vinter ser jag som en bonus.

Ekonomiskt klipp

För Frölunda, som ju också tappar finske toppbacken Tom Koivisto till NHL (också St Louis) innan han ens anlänt till Göteborg, är förstås Christian Bäckman en sportslig förlust - men ekonomiskt kan det bli ett klipp.

Efter deadline för övergånger, på måndag, ska nio miljoner från NHL delas upp till de klubbar i Europa som tappat spelare till NHL. Och eftersom oväntat få hittills valt att flytta över Atlanten kan Frölunda räkna med en ersättning på flera miljoner för Bäckman.

- Ska man nödvändigvis tappa spelare till NHL är det förstås rätt läge att göra det nu, har Frölundas ordförande Mats Ahdrian tidigare sagt.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL