”Det är ett systemfel i svensk hockey – nu måste något göras”

avEmil K Lagnelius

Hockeyallsvensk klubbledare till attack mot SHL och ishockeyförbundet

Foto: Bildbyrån

Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson vill förenkla möjligheten att avancera i seriesystemen.

Dagens system dödar svensk hockey, anser han.

– Det är ett systemfel i svensk hockey och de enda som kan göra något åt det är SHL själva.

Peter Hermodsson.

Mora IK ligger i toppen av hockeyallsvenskan och drömmer om en comeback i SHL, där klubben senast spelade 2008.

– Vi går till jobbet för att vinna varje dag. Jag hade inte suttit här om inte drömmen om SHL hade funnits. Det är väl det som gör att vi har fans på matcherna och sponsorer som vill kasta in pengar. Alla vi som är här vill vinna matcher, från kansliet till vaktmästeriet. Även om många försöker stänga dörrarna för drömmen om SHL på många olika sätt så drömmer vi om att ta steget upp, säger Peter Hermodsson.

Känns det som klubbledare i hockeyallsvenskan att det snart är omöjligt att gå upp i SHL?

– Ja, det är ju inte bra det som händer för svensk hockey i stort, att det är så stora skillnader mellan division ett och hockeyallsvenskan och mellan hockeyallsvenskan och SHL. För svensk hockeys bästa hade det varit mycket bättre om det var mer öppet, så att man kunde gå upp och ner i divisionerna på ett enklare sätt.

– Hockeyn i stort skulle må bra av en bättre pengafördelning för det är trots allt bredden som föder spetsen. Det tror jag att alla förstår, men mycket vill ha mer. Det är ett systemfel i svensk hockey och de enda som kan göra något åt det är SHL själva, att förstå att vi måste ta ett helt nytt grepp på svensk hockey. Förbundet verkar ganska lamt när det gäller de här frågorna.

”Gigantisk skillnad”

Ligabidraget för SHL-klubbarna är cirka 30 miljoner kronor per klubb. För hockeyallsvenskan pratar vi inte samma summor.

– Pengarna går in i en central organisation som ska födas, men vi har totalt i centrala pengar ungefär 1,8 miljoner kronor. Det är en gigantisk skillnad. Och det enda som verkar hända när pengarna kommer in i SHL är att spelarlönerna trissas upp, säger Peter Hermodsson.

Hur mår Mora IK ekonomiskt?

– Vi går på den slaka linan som alla andra klubbar i hockeyallsvenskan går på. Går det skitdåligt sportsligt och publiken uteblir så blir det ett minusresultat. Man får jobba dygnet runt för att få det här att snurra. Samtidigt ska man hålla igång en ungdomsverksamhet på trehundra pers och juniorverksamhet på hundra pers. Tittar man på att ligga i superelit på juniorsidan så är det enbart kostnader.

Vad måste göras?

– Det måste till att nån förnuftig person sätter ner foten och säger att, nu måste vi titta på svensk hockey i stort. Vad ska vi göra för att överleva på sikt? Hur ska alla småklubbar i Sverige orka hålla på? Jag vet inte hur många småklubbar i Sverige som har försvunnit i division ett och två på senare tid. Det borde vara en väckarklocka för de som är ansvariga för svensk hockey. Jag tror inte att en SHL-liga på sikt, som är stängd, med väldigt få svenska spelare, är attraktivt.

”Tandlösa tigrar”

Upplever du att det är en stängd liga som SHL-pamparna vill ha egentligen?

– Ja, det är väl klart. Titta bara på bruttolistan man kom ut med 2014, med högre ekonomiska krav, slopande av kvalserien, och allt sånt. Men jag tror att fansen i hockeysverige, även i SHL, inte gillar modellen som är nu. Men det är inte bara ligasystemet det är fel på, utan hur man hanterar svensk hockey. Jag är orolig för division ett-klubbarna, de har det supertufft, det märker jag när jag ringer runt. Och de är viktiga för hockeyallsvenskan, precis som vi är viktiga för SHL.

Har du luftat dina åsikter tidigare?

– Vi pratar kontinuerligt inom hockeyallsvenskan, men det krävs ju två för att dansa. Eller tre och fyra, eftersom vi har hockeyförbundet och division ett. Alla borde kunna sätta sig vid ett bord och titta på svensk hockeys framtid.

Om Mora trots allt skulle gå upp, är det inte enkelt då att luta sig tillbaka och tänka ”skönt att det är typ omöjligt att åka ur”?

– Nej, så fungerar det inte i min värld. Har man som jag slitit som klubbdirektör i fem år i hockeyallsvenskan så vore det konstigt att glömma det över en natt bara för att man går upp. Charmen med svensk hockey är ju fanskulturen, korven i pausen och drömmen som liten förening att kunna avancera i seriesystemet.

– Jag är förvånad att inte fler journalister gräver i det här hårdare och tittar på de stora frågorna för svensk hockey. Förbundet blir som tandlösa tigrar när pengar styr allt och pengarna finns i SHL, inte i förbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM