Svenskens succé – hyllas av Lundqvist

HOCKEY

NEW YORK. Ännu en svensk hockeyartist har presenterat sig på Manhattan.

Mika Zibanejad var en av de främsta orsakerna till att nya, snabba New York Rangers vann nattens premiärderby mot Islanders  – bland annat genom att spela fram till två mål. 

– Ja, jag har alltid gillat hans spelstil och ikväll såg vi ju direkt att han kommer få stor betydelse för oss, säger imponerade lagkamraten Henrik Lundqvist till Sportbladet efter 5-3-segern.

Det är ett New York Rangers med delvis nytt utseende och ny karaktär som kommer till strid den här NHL-säsongen. 

Defensivt läcker det fortfarande betänkligt emellanåt –  varför hemmalaget i början av tredje perioden i nattens säsongspremiär mot lokalkonkurrenterna Islanders tappade en till synes stabil 2-0-ledning – men tack vare ett helt koppel unga nytillskott på forwardsidan har laget framåt plötsligt fått speed och bett.  

Ett av de främsta av de nytillskotten är Mika Zibanejad – den 23-årige stockholmaren som general managern Jeff Gorton i somras trejdade till sig från Ottawa i utbyte mot Derick Brassard.

Dirigerade i Powerplay

Kedjan han bildar med Chris Kreider och ryske supertalangen Pavel Buchnevich var isens bästa i öppningsmatchen på Garden, orsakade med snabba puckförflyttningar hela tiden oro runt Jaroslav Halak och låg bakom mycket av den push som till slut ändå gav en 5-3-seger. 

Dessutom dirigerade den nye svensken på Manhattan utmärkt i powerplay. 

Slutligt facit:

Två assist och utmärkelsen ”matchens tredje stjärna”. 

– Ja, det för det mesta funkade det bra för vår kedja.  Det handlar mycket om att försöka vara nära varandra så man kan slå de där snabba, korta passningarna. Då håller man uppe farten. Och det lyckades vi emellanåt bra med idag. Skönt, framförallt att vi fick inleda med en seger, säger han när vi träffar honom efteråt. 

Henrik Lundqvist är mycket imponerad av sin landsman.

”Kommer få stor betydelse”

– Mika var riktigt bra. Han är stark och rivig och håller i pucken, har ett grymt skott och slår väldigt bra passningar, säger han.

– Men jag har ju mött honom några gånger, så det visste jag. Jag har alltid gillat hans spelstil och nu såg vi direkt att han kommer få stor betydelse för oss.

”Henke” själv höll tätt i två perioder, men i tredje fick Islanders några gånger komma i fart i mitten och då rasslade det till bakom honom..

– Det är i såna lägen, när det blir öppet i mitten,  man är som mest sårbar i den här ligan och det var så vi åkte ut ur slutspelet i våras, säger han.

– Det måste vi städa upp. Annars tycker jag allting såg väldigt bra ut.

Även Rangers tredje svensk, Jesper Fast, svarade för en assist i premiären.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM