”Roligare än att spela med Ovechkin och Bäckström”

Publicerad:
Gynge, Kiiskinen och Rosén levererar tillsammans.
Foto: Bildbyrån
Gynge, Kiiskinen och Rosén levererar tillsammans.

HOCKEY

Comebacken i SHL har blivit en dundersuccé.

Richard Gynge håller inte in på superlativen när han ska beskriva hur det är att spela i Växjös toppkedja:

– Roligare än att spela med Bäckström och Ovechkin, säger han.

Kedjan med Robert Rosén, Tuomas Kiiskinen och Richard Gynge har varit en av SHL:s hetaste den här säsongen.

Målsprutan Gynge, som vann skytteligan i SHL som radarpartner till Rosén under sin tid i AIK, återvände i höstas till svensk hockey efter tre år i KHL. Comebacken har blivit en succé och han blev femma i poängligan. 29-åringen menar att han blivit en bättre spelare i Ryssland.

Höjdpunkten? När han under NHL-lockouten 2012/13, första året i KHL, fick spela ett tiotal matcher i samma kedja som Washington Capitals-stjärnorna Nicklas Bäckström och Alexander Ovechkin i Dynamo Moskva.

– Det är den bästa kedjan jag spelat i. I alla fall på pappret, säger Gynge.

– Men... jag har nog haft roligare i år när jag spelat med Robban (Rosén) och Tuomas (Kiiskinen) faktiskt.

Spelade ihop i fjol

Jaså?

– Jag blir mer involverad i spelet och det vill jag vara.

Fick du rätta in dig i ledet för mycket med Bäckström och Ovechkin?

– Jo, lite så var det. Inte för att de var superstjärnor men de hade lirat tillsammans i fyra, fem år och kände varandra utan och innan. Då blir det att man anpassar sig till vad de gör. Det är lite samma när jag och Robban får en ny kedjekamrat, de anpassar sig lite för mycket till oss istället för att spela sitt eget spel.

Tycker du Tuomas Kiiskinen gjort det?

– Nej. Han och Robban spelade ihop i fjol och hade kemi. Jag har gillat att spela med honom från dag ett, och tanken var nog att jag skulle vara tredjelänken i den kedjan när jag plockades in i Växjö. Tuomas är en grymt skicklig spelare. Vi klickar ihop.

”Det ska bli kul”

Trion Gynge, Rosén och Kiiskinen inledde inte slutspelet tillsammans, men sattes ihop inför den tredje kvarten mot Linköping.

Efter det vann Växjö fyra raka matcher – mycket tack vare kedjans spel – och nu ser Gynge fram emot semifinalen mot Skellefteå.

– Det ska bli kul. De vann serien i överlägsen stil och vi kom sexa, så de är favoriter. Men jag tror det blir en rolig serie med offensiv och positiv hockey, säger Gynge.

Du har tidigare sagt att individuella mål inte är viktiga i år utan att det är guldet som gäller, känner du samma fortfarande?

– Ja, för mig känns det som en naturlig utveckling av karriären. Det var för att vinna guld som jag kom till Växjö, något annat spelar ingen roll.

Jonas Gustavsson

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!