SHL

BIK Karlskoga kan tappa elitlicensen

Av: 

Rasmus Senator

HOCKEY

Klubben når inte upp till de ekonomiska kravet

BIK Karlskoga dras med stora ekonomiska problem.
BIK Karlskoga dras med stora ekonomiska problem.

BIK Karlskoga är i ekonomisk kris.

Föreningens ekonomi når inte upp till kraven och klubben kan nu tappa elitlicensen och kastas ut ur HockeyAllsvenskan.

– Om det blir som vi hoppas får vi ett kontrollår på oss, säger klubbchefen Torsten Yngveson till Nya Wermlands-Tidningen.

EMIL K LAGNELIUS: Så slutar tabellen i Hockeyallsvenskan

BIK Karlskoga gjorde en stark säsong i HockeyAllsvenskan och tog sig hela vägen till slutspelsserien. Väl där saknades det en poäng för att nå SHL-kval mot Modo, platsen istället Leksand tog och gick upp i SHL.

Trots fina resultat så blöder BIK Karlskoga ekonomisk. I värsta fall kan klubben tappa sin elitlicens och kastas ut ur Hockeyallsvenskan.

Hoppas få dispens

Förra verksamhetsåret gjorde BIK Karlskoga en vinst på 200 000. Klubben har ett eget kapital på en halv miljon, men för att få behålla elitlicensen och nå de ekonomiska kraven krävs minst en miljon. Nu ska Svenska ishockeyförbundets licensnämnd ta beslut i frågan.

Torsten Yngeson, klubbchef i BIK Karlskoga, hoppas på att klubben ska få dispens för nästa säsong.

– Om det blir som vi hoppas får vi ett kontrollår på oss. Då handlar det till att börja med om att komma med en handlingsplan med konkreta exempel som ska visa att vi kommer att klara det uppsatta målet, säger Yngveson till nwt.se.

"Vi måste se över alla poster"

En av anledningarna till klubbens krisande ekonomi ska vara att det mest inkomstbringande avtalet, tv-pengarna, har sjunkit avsevärt.

Nästa säsong spelar Karlskoga dubbelt så många hemmamatcher på fredagar och lördagar, vilket innebär större intäkter från försäljning inne i arenan. 

– Vi måste förstås se över alla poster och bli ännu mer nitiska i fortsättningen samtidigt som vi hoppas och tror på större intäkter, säger Yngveson.

Licensnämden: "Det är normalt"

Licensnämnde har haft sitt första möte i vilket man ställer frågor till de berörda hockeyallsvenska klubbarna som har negativa siffror i årsredovisningen.

Lars Nylund, ordförande i licensnämnden på Svenska ishockeyförbundet, säger att det är ett tiotal hockeyallsvenska klubbar som blir utfrågade för stunden och att ett beslut tas i början av juli. 

Hur ser du på Karlskogas chanser att spela i HockeyAllsvenskan nästa säsong?

– Det kan jag inte kommentera. Det är flera lag som får frågor och det är normalt. Vi är inne i en beslutsprocess just nu, säger Nylund till Sportbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Lagnelius: Så slutar hockeyallsvenskan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

BIK Karlskoga

Hockeyallsvenskan

Ishockey