SHL 2016/2017

Haugens storspel räddade Färjestad

Av: 

Emil Larsson

HOCKEY

Tog tung bortaskalp mot Luleå

LULEÅ. I torsdags höll Lars Haugen nollan mot Skellefteå och mot Luleå var han matchens gigant när Färjestad vann med 3–1.

Och nyckeln till framgång är enligt Haugen själv samarbetet med mentala tränaren Andy Swärd.

– Även fast 10 000 personer skriker på dig och folk vill skjuta huvudet av dig ska du vara lugn, och det är inte alltid så lätt, säger Lars Haugen

Efter en tung inledning har nu Färjestad varvat upp. Mot Luleå kom tredje raka segern i SHL när Färjestad vann med 3–1. Men i andra perioden var laget illa ute – men då klev målvakten Lars Haugen fram med ett stort målvaktsspel. Någonting han också gjorde i torsdags mot Skellefteå när han höll nollan. Och Haugen själv menar att det är stor skillnad från hans spel förra säsongen jämfört med inledningen av den här säsongen.

– Det känns bra mycket bättre den här säsongen. Jag har hittat ett mer lugn än om man jämför med förra säsongen. Jag funderar inte lika mycket på vad som händer runt omkring mig, istället fokuserar jag på mitt eget spel.

– Sen tycker jag att vi kommit ihop lite bättre som lag och jobbar mer för varandra framför mål. Och då blir lättare för mig, säger Lars Haugen.

Hyllar mentala tränaren

Anledningen till Lars Haugens succéinledning menar huvudpersonen själv är samarbetet med målvaktstränaren Maciej Szwoch – men också sin mentala tränare Andy Swärd.

– Även fast 10 000 personer skriker på dig och folk vill skjuta huvudet av dig ska du vara lugn, och det är inte alltid så lätt, säger Lars Haugen.

Vad är det specifikt som ni går igenom?

– Det kan vara allt från livet rent generellt till att prestera som allra bäst.

Hyllar sin adept

Färjestads målvaktstränare Maciej Szwoch upplever att det är en bättre Lars Haugen den här säsongen. Han lyfter också fram sin målvaktsadept samarbete med mentala tränaren Andy Swärd.

– Jag upplever att han rör sig lite mindre och är mer stabilt. Då är det också lättare att göra justeringar och det har visat sig vara framgångsrikt för hans del.

– Han har också jobbat otroligt hårt med sin mentala coach Andy Swärd och även med sin målvaktspartner Stefan Steen. Den här kombinationen har visat sig vara väldigt framgångsrik, säger Maciej Szwoch.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2016/2017

Färjestad BK

SHL Svenska hockeyligan

Luleå HF